Jordi Sànchez i Jordi Turull han començat una vaga de fam

per denunciar “el bloqueig que el Tribunal Constitucional els imposa” per accedir el Tribunal de Drets Humans. Així ho han fet saber aquest dissabte a la direcció de la presó de Lledoners i ho han anunciat a través de Twitter, tant Turull com Sànchez. Això s’ha fet públic el mateix dia que els mitjans han tingut accés a una fotografia del set líders independentistes a la presó de Lledoners.

A través d’un comunicat llegit per l’advocat dels presos, Jordi Pina, Turull i Sànchez han denunciat que el TC ha admès el 100 % dels recursos d’empara però que després “s’obliden en un calaix”. En total s’han presentat vuit recursos d’empara, el primer el 22 de novembre del 2017, i malgrat haver passat més d’un any no hi ha hagut cap resposta.

En la carta asseguren que “la legislació espanyola estableix que els recursos contra els escrits de presó provisional han de gaudir de tramitació preferent, s’han de resoldre en un termini màxim de 30 dies“. Els presos es queixen que la resolució és un pas necessari que impedeix continuar avançant en l’estratègia de recórrer a la justícia europea, l’única, ara mateix, en la qual confien.

“No demanem al Tribunal Constitucional cap tracte de favor, però tampoc no acceptem passivament cap discriminació o dilació injustificada”, han sentenciat Turull i Sànchez a través del comunicat, on també han demanat el suport de “tots els demòcrates de Catalunya, Espanya, Europa i el món” i ha denunciat que el bloqueig als recursos d’empara és una injustícia.

Sànchez i Turull han posat en marxa el web Vagadefam.cat per difondre la protesta i han obert una opció perquè tothom qui ho vulgui s’hi adhereixi a títol personal.

Web vaga de fam

Casualment, Turull i Sànchez han començat la vaga de fam al mateix dia, però amb 45 anys de diferència, que Lluís Maria Xirinacs va iniciar-ne una mentre era empresonat a la Model per reclamar l’amnistia dels presos polítics. La vaga va durar 42 dies.

Es crea una comissió d’experts per seguir la vaga de fam

En la roda de premsa també ha parlat el president de Col·legis de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha explicat que es constituirà una comissió d’experts que vetllarà per preservar els responsables assistencials i els vaguistes, i que seran també els encarregats d’explicar el cas a la societat i evitar possibles coaccions.

Padrós, que també és metge personal de Turull i Sànchez, ha explicat que la vaga serà de fam i no de set, i també ha afirmat que no té cap final previst. És una decisió “sense precedents al nostre país” ha afirmat Padrós, que ha explicat que abans de començar la vaga de fam ell mateix va informar Turull i Sànchez de les complicacions que podria suposar aquesta decisió: “No s’han descrit casos de supervivències de més d’un mes i mig o dos”.

Estaran controlats pels metges de Lledoners

Després de conèixer la protesta, fonts dels serveis penitenciaris han explicat els protocols al voltant d’aquest tipus de protestes: a partir d’ara el seu estat de salut estarà controlat pels metges del centre penitenciari: es farà un seguiment de la pressió, el pes i es faran analítiques de sang, entre d’altres.

Inicialment, els controls seran cada dos dies, però n’adapten la periodicitat en funció de l’evolució dels vaguistes. A més, han explicat que si l’estat de salut dels interns requereix un ingrés hospitalari, els serveis penitenciaris els traslladaran a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa. Com a mesura extrema, un jutge pot autoritzar l’alimentació forçosa per indicació facultativa, a través de l’administració de sèrum.

El Govern espanyol assegura que els presos tindran un judici just

El Govern espanyol ha assegurat aquest dissabte que els dirigents independentistes tindran un “judici just”, igual que tots els ciutadans. “El poder judicial és independent i es farà justícia”, han apuntat fonts de La Moncloa en conèixer la decisió de Jordi Turull i Jordi Sànchez de fer una vaga de fam.

Per una altra banda, l’executiu de Pedro Sánchez ha subratllat que els processats tenen la protecció i les garanties que els ofereix l’estat de dret, i ha afegit que la justícia és l’única que pot dictar sentències.