El debat que organitza TV3 per les eleccions europees del 2019 ha patit canvis d’última hora. Tot i que la televisió pública va convidar el candidat d’ERC, Oriol Junqueras, i el de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, a participar en aquest debat televisiu aquest dimarts, finalment, i per decisió de la Junta Electoral, ni Junqueras, ni Puigdemont ni Comín no podran ser-hi, ni físicament ni tampoc per videoconferència.

debat tv3 eleccions europees 2019

Qui participarà en el debat de les eleccions europees?

El debat de les eleccions europees serà a les 22 h, i es podrà seguir per TV3, el 3/24 i també per Catalunya Ràdio, i compta amb sis candidats o membres de les llistes amb representació al Parlament Europeu: Jordi Cañas (Cs), Esteban González Pons (PP), Javi López (PSC), Ernest Urtasun (En Comú Podem), Jordi Solé (ERC) i Aleix Sarri (Junts per Catalunya), director de campanya de Puigdemont, després que la Junta Electoral Central hagi tombat la participació del candidat, Carles Puigdemont, i del seu número dos, Toni Comín. Tot i així, Aleix Sarri ha abandonat el debat abans de començar com a senyal de protesta per l’absència de Junqueras i Comín.

Presentat per Xavi Coral, el debat durarà dues hores i, com en tots els debats electorals, es cronometraran els temps per tal que hi intervinguin tots els candidats durant els mateixos minuts.

Ni Junqueras, ni Puigdemont, ni Comín

La Junta Electoral Central ha vetat que Oriol Junqueras, candidat d’ERC a les eleccions europees, pugui participar en el debat de TV3 perquè, al·lega, l’hora del debat (22 h) està fora de l’horari de la sala de videoconferència del Centre Penitenciari Soto del Real, on es troba el republicà. La JEC apunta que la participació de Junqueras, doncs, és “incompatible” amb el “règim intern horari” de la presó. En la mateixa resolució, a més, la Junta aprofita per denegar al líder d’ERC l’autorització per a altres entrevistes aquest dijous amb Catalunya Ràdio i el diari ‘Ara’ perquè en les hores sol·licitades la sala de videoconferència ja està reservada.

Oriol Junqueras i Raul Romeva

Carles Puigdemont tenia la intenció de participar en el debat de TV3 si Oriol Junqueras també podia fer-ho. No sent així, s’ha negat a participar-hi i ha delegat la intervenció en el seu número dos, Toni Comín. Tot i així, Comín tampoc no podrà participar-hi perquè la Junta Electoral Central ho ha denegat. No autoritza la participació de Comín perquè la seva presència “no garanteix el principi d’igualtat entre els participants” perquè, en intervenir per videoconferència, no es podria assegurar que no rebés ajuda o apunts d’assessors o terceres persones, cosa que els candidats presents a plató tenen prohibida.