‘des-iguals’

Aquest reportatge  és un recull d’alguns dels testimonis que trobareu al projecte de betevé  ‘des-iguals’  que ha estat guardonat amb el Premi Montserrat Roig de periodisme social i que recull els testimonis de ciutadans que han viscut en primera persona situacions de falta d’oportunitats a causa de la pobresa, la soledat, les discapacitats, els sous baixos, el preu de l’habitatge o patir situacions que afecten la salut emocional i mental. En aquest reportatge hi trobareu el relat sense filtres d’aquest mosaic de situacions, que ens demostren que sovint el codi postal és més determinant que el codi genètic.

Debat amb representants dels grups municipals

El debat sobre desigualtats ha posat en una mateixa taula Laura Pérez (BComú), Neus Munté (JxC), Marilén Barceló (Barcelona pel Canvi – Ciutadans), Montse Benedí (ERC), Montserrat Ballarín (PSC), Jordi Magrinyà (CUP ) i Inma Delgado (PP). La regidora de Barcelona en Comú  creu que ‘ la consolidació del Pla de barris és una eina clau per revertir el mapa de les desigualtats a Barcelona’ i ha posat l’accent en l’aposta  de la despesa social i les polítiques de salut i educació del govern de Colau. Laura Pérez (BComú)ha destacat la feina de la Unitat contra l’Exclusió Residencial (UCER) per lluitar contra els desnonaments.

Sobre les persones sense llar,  Neus Munté (JxC) ha destacat que ‘cal dignificar els albergs i  per fer-ho s’ha de comptar amb les entitats especialitzades’ i ha posat l’accent en col·lectius vulnerables com el de les persones amb discapacitat i la gent gran. Marilén Barceló ( Barcelona pel Canvi-Ciutadans) ha criticat el sistema de tarifació de les llars d’infants i ha assenyalat que ”el govern de Colau ha aconseguit les escoles bressol més cares de la història’. Montse Benedí (ERC) ha apostat per la universalització de l’educació dels 0-3 anys i també ha posat l’accent de l’educació en el lleure i l’esport per fer cohesió social i garantir la inclusió i la igualtat d’oportunitats a través del treball conjunt amb la Taula del Tercer sector.

Salari mínim de ciutat i control del frau

Els representants de les formacions municipals que concorren a les eleccions municipals del 2019, s’ha posat d’acord que una feina digna és la eina bàsica per fugir de l’exclusió. Per fer-ho possible la majoria de grups proposen un salari mínim de ciutat d’acord amb el cost de la vida a Barcelona, tret del Partit Popular que ho veu poc viable i C’s que ha demanat un consens previ entre totes les administracions competents. Jordi Magrinyà (CUP) i Montserrat Ballarín (PSC)  han anat més enllà  situat en 1200 euros aquest salari mínim de ciutat. La representant socialista ha anunciat que el seu partit proposa també per evitar els abusos salarials contractar 1000 nous agents de la guàrdia urbana que també facin inspeccions a les empreses per evitar el frau laboral. Inma Delgado (PP) ha insistit en la conciliació familiar i laboral i ha posat l’accent en les famílies.Des de la CUP , Jordi Magrinyà han reclamat un canvi de model per acabar amb les desigualtats ai ha llençat una proposta per obtenir recursos: canalitzar ingressos del turisme a través de la municipalització d’hotels.

Comparativa de programes

Aquí trobaràs la comparativa de programes electorals en matèria de desigualtats i si vols conèixer de manera fàcil les dades juga al Quiz de betevé participa.

Comparteix a: