El primer debat de la campanya amb els candidats a l’alcaldia de Barcelona, de betevé i la FAVB, ha fet evident la importància que els alcaldables donen als pactes que hi haurà després de les eleccions municipals. Tots han reconegut que l’endemà del 26-M caldran acords per governar. En el debat, de més de dues hores de durada i amb moments tensos, han posat línies vermelles als pactes per diferenciar-se dels adversaris.

Colau allarga la mà a ERC i PSC

La candidata a la reelecció, Ada Colau (BComú), ha dit que s’han acabat les majories absolutes i que “cal cultura de pacte”. Colau ha allargat la mà a les forces d’esquerres, ERC i PSC, i s’ha erigit per liderar “un govern progressista”. Per guanyar distància amb aquests partits, Colau ha atacat Ernest Maragall (ERC) per haver pactat amb JxC a la Generalitat i s’ha enfrontat amb el socialista Jaume Collboni quan li ha recriminat que vulgui pactar amb Manuel Valls.

Maragall: “No pactaré amb cap partit del 155”

Després que diversos candidats hagin insinuat un pacte entre Colau i Maragall, el candidat d’ERC s’ha mostrat taxatiu: “No vinc a pactar amb Colau, vinc a substituir-la”. També ha afirmat que no pactarà amb cap partit “del bloc del 155”, en al·lusió a PSC, Cs i PP. Maragall s’ha enganxat amb Elsa Artadi (JxC) quan la número dos de Joaquim Forn li ha retret que es referís a ell com “un ciutadà pres” i no un “pres polític”.

Artadi rebutja cap acord amb Colau

La número dos de JxC ha dit que si la seva formació guanya les eleccions no pactarà amb Ada Colau. “I, si no guanyem, tampoc no entrarem al seu govern”, ha afirmat. Per Elsa Artadi, Barcelona necessita un canvi, “no un recanvi ni un tripartit”. S’ha mostrat oberta a pactar amb ERC, “els nostres socis”, però els ha recriminat que es vulgui entendre amb Colau.

Collboni i Valls s’enganxen

“Tenir el suport de Cs és estar a la dreta”, ha etzibat Jaume Collboni (PSC) a Manuel Valls (BCN Canvi – Cs), que ha criticat el “cordó sanitari” de Cs per pactar amb els socialistes a Espanya. L’ex-primer ministre francès ha recordat que Collboni va governar amb Colau un any i mig i que tenen punts en comú. Ja en la primera intervenció, Valls ha fet una crida a evitar que Maragall sigui alcalde, perquè creu que “seria un perill per Barcelona”.

Collboni ha dit que si té un vot més que les altres candidatures dialogarà amb tothom excepte “els extremistes i els antisistema”. Ha volgut deixar clar que no donarà suport a Maragall, i aquest li ha replicat: “Tampoc no l’hi demanaré”. El candidat socialista ha recriminat a Colau haver trencat el pacte de govern i haver fet “un gir cap a l’independentisme”.

Bou proposa un front constitucionalista

Amb ironia, Josep Bou (PP) ha afirmat que és l’únic candidat que no ha estat socialista, en al·lusió al passat de Manuel Valls i d’Ernest Maragall. Per això, ha presentat els populars com l’únic partit que representa el centredreta i ha dit que farà “tot el possible” perquè a Barcelona hi hagi “un govern constitucionalista”. “Sense nosaltres, els constitucionalistes no seran majoria”, ha reivindicat.

Saliente, la garantia d’un “gir a l’esquerra”

La candidata de la CUP, Anna Saliente, ha deixat clar que no arribaran a cap acord amb la dreta i que a partir dels resultats del 26-M posaran com a línies vermelles el compromís amb els drets socials i civils i les llibertats. “Som la garantia d’arrossegar l’Ajuntament cap a l’esquerra”, ha sentenciat Saliente, que ha dit que quan la CUP és a l’Ajuntament “hi passen coses”.