El debat de betevé d’aquest diumenge ha deixat frases i moments destacats protagonitzats pels candidats a les eleccions municipals del 2019. A continuació, pots veure una llista amb els 10 escenaris més anecdòtics del debat.

1. La dreta o l’esquerra?

Els candidats del PSC, BCN pel Canvi i PP han debatut sobre què és ser a la dreta i a l’esquerra de la política. El candidat socialista, Jaume Collboni, ha volgut recordar a Manuel Valls que existeix una diferència entre la dreta i l’esquerra. “Vostè va canviar de l’esquerra a la dreta, senyor Valls”, ha dit.

Manuel Vallsen to irònic, ha respost a Collboni que es trobava —físicament en la disposició del debat—, a la seva esquerra. El candidat popular, Josep Bou, ha entrat en el debat. “Si Valls és a la dreta, jo on soc?”, ha dit fent broma.

2. “No l’he interromput. Això ho feu bastant els homes”

Elsa Artadi (JxC) i Jaume Collboni (PSC) han mantingut una petita picabaralla per les propostes econòmiques. El candidat socialista ha intervingut enmig d’un dels parlaments d’Artadi. “No l’he interromput. Això ho feu bastant els homes i nosaltres no ho estem fent”, li ha recriminat la número dos de la llista de Joaquim Forn.

3. Colau acusa Collboni de voler pactar amb Valls

Els pactes postelectorals han estat un tema recurrent durant el debat. Ada Colau (BComú) ha acusat el candidat socialista de dir durant la campanya que vol pactar amb Manuel Valls (BCN Canvi – Cs) després del 26 de maig, una afirmació que ha obtingut una resposta de Collboni: “Vostè ha dit que farà un alcalde independentista”, fent referència a un possible acord entre Colau i Ernest Maragall (ERC).

4. El cotxe elèctric i els atropellaments

La mobilitat i la contaminació que genera el vehicle privat ha estat un dels temes tractats durant el debat electoral de betevé. S’ha parlat del cotxe elèctric com a solució a la pol·lució. El candidat del PP, Josep Bou, ha defensat impulsar-lo, però també ha explicat que li genera dubtes perquè és un vehicle que “no fa soroll”. Això, segons Bou, pot incrementar la probabilitat d’atropellament.

5. “No és una qüestió d’exhibir ‘musclo'”

Alguns dels candidats a l’alcaldia han plantejat al debat la municipalització de l’aigua. La candidata de la CUP Anna Saliente s’ha dirigit a Ernest Maragall (ERC) per preguntar-li, directament, si hi està a favor. En la seva resposta, el candidat republicà ha comès una errada dialèctica de la qual alguns usuaris s’han fet ressò a les xarxes: “No és una qüestió de gesticulació, ni d’exhibir ‘musclo’“, ha dit Maragall, que volia utilitzar l’expressió “exhibir múscul”.

6. Valls interromp la moderadora del debat: “Parlarem de tot”

En el bloc del debat destinat a parlar d’habitatge, Manuel Valls (BCN Canvi – Cs) ha aprofitat un moment per parlar del procés independentista i de com afecta la ciutat. La moderadora del debat, Eva Arderius, ha demanat als candidats que continuessin parlant d’habitatge d’acord amb el moment del debat. Aleshores, Valls l’ha interrompuda: “Parlarem de tot, dels temes que són molt importants per al futur de Barcelona”, ha afirmat amb contundència l’ex-primer ministre francès.

7. Saliente, a Bou: “És aquí per fer política o per fer negoci?”

Un dels moments més tensos del debat ha estat el que han protagonitzat la candidata de la CUP, Anna Saliente, i el del PP, Josep Bou. Davant d’una de les propostes plantejades per l’alcaldable popular, Saliente li ha preguntat si participava en el debat “per fer política o per fer negoci?”, un missatge que no ha estat ben rebut per part del candidat del PP. “Soc l’únic polític que no cobra ni cobrarà mai aquí. Vostè cobrarà [de la política], però jo no m’aprofito de la feina pública” ha dit.

8. “Senyor Valls, no deixarem que vostè expulsi ningú”

Manuel Valls (BCN Canvi – Cs) ha estat objecte de les crítiques dels candidats Elsa Artadi (JxC), Ernest Maragall (ERC) i Anna Saliente (CUP) per les polítiques de migració que va desenvolupar a França com a primer ministre. Algunes de les frases que Valls ha hagut d’escoltar durant el debat han estat: “Si està a l’Ajuntament, no pretengui expulsar nenes de casa nostra” o “no deixarem que vostè expulsi ningú. Aquesta ciutat no expulsa: governa”. Valls els ha acusat de bonisme.

9. Els cartells de Jaume Collboni: “S’assembla al senyor Rivera”

El candidat Jaume Collboni (PSC) ha utilitzat sovint els papers i cartells per exposar les seves propostes i per criticar els altres alcaldables. Fins a quatre vegades el socialista ha recorregut a aquest mètode durant el debat. “Senyor Collboni, s’assembla al senyor Rivera ensenyant tants papers. Per què deu ser?”, li ha dit Elsa Artadi (JxC) en un dels moments del debat.

10. Collboni rebutja donar suport a Maragall, que li respon: “No l’hi demanaré”

Sobre els pactes postelectorals, el candidat del PSC Jaume Collboni s’ha dirigit a l’alcaldable d’ERC Ernest Maragall per comunicar-li que no li donarà suport després del 26 de maig. “No l’hi demanaré”, li ha respost immediatament Maragall.