La CUP Capgirem Barcelona mou fitxa per a un acord que faciliti la connexió del tramvia per la Diagonal. El govern d’Ada Colau vol tornar a portar el projecte al ple de gener i busca l’aval d’ERC i la CUP, entre d’altres. Els anticapitalistes presentaran a la Comissió d’Urbanisme d’aquest dimecres una proposta que reclama una gestió pública del tram central de la Diagonal (Glòries – Francesc Macià) i que els beneficis que s’obtinguin de l’increment de passatgers reverteixin en el sector públic i no en les empreses privades que operen el Trambaix i el Trambesòs.

El regidor Pere Casas ha admès que la proposta pot ser “una forma d’acostar-se al govern”. De fet, en el protocol per allargar el tramvia de Glòries a Verdaguer que el ple va tombar l’abril de l’any passat, l’executiu d’Ada Colau ja parlava en termes similars a la proposta que fa ara la CUP. Casas ha dit que la gestió pública d’aquest tram central és “el punt inflexible” per la formació anticapitalista.

El text que es votarà en comissió reclama que l’Ajuntament signi un acord amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) que fixi el calendari d’una gestió pública de la xarxa tramviària. Es planteja que es faci tot el tram Glòries – Francesc Macià i no només de Glòries a Verdaguer i que la licitació del projecte sigui pública per part de l’ATM.

La proposta inclou també modificar els acords amb les empreses concessionàries per limitar els beneficis que puguin tenir derivats d’allargar el tramvia per la Diagonal. A més, es planteja reduir el període de concessió de les empreses que operen ara el servei i augmentar la participació de l’Administració per avançar cap a una gestió pública de tota la xarxa.

Janet Sanz: “Tots ens hem de moure”

En una compareixença aquest dilluns a la tarda, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha celebrat el gest de la CUP i ha dit que el govern comparteix les condicions que posen els anticapitalistes. De fet, Sanz ha presentat l’expedient que es vol portar al ple del 25 de gener -i que es debatrà ja en la comissió de dimecres-, un document que recull en bona part les demandes de la CUP.

“Tots ens hem de moure”, ha dit Sanz en al·lusió a ERC. La tinenta d’alcalde s’ha mostrat optimista i creu que s’està “en el bon camí” per a un acord que permeti que el ple expressi suport a la connexió del tramvia per la Diagonal. En l’expedient que presenta el govern es trasllada a l’ATM que el millor traçat per unir els tramvies és per la Diagonal en superfície i es comunica a la Generalitat la necessitat d’elaborar un conveni per al finançament de la infraestructura.

Objectiu: començar les obres del tramvia el 2020

La intenció del govern municipal, si obté l’acord polític al plenari, és començar les obres el 2020. Segons Janet Sanz, si els treballs arrenquen aquesta data, la connexió del tramvia podria ser una realitat el 2024 o com a molt tard el 2025.

En la proposta del govern es demana a l’ATM negociar canvis en la concessió perquè els beneficis del nou traçat no reverteixin en les empreses privades, que l’administració pública tingui més pes en la gestió del servei i estudiar un rescat -que ja es va descartar pel cost elevat que suposao una reducció del temps d’explotació de la xarxa, que venç el 2032.

Maragall (ERC): “Frivolitats i capricis, no”

El candidat d’ERC a l’alcaldia, Ernest Maragall, ha valorat aquest dilluns al vespre en un acte a Sants la nova proposta del govern municipal per al tramvia. Maragall ha acusat l’equip de Colau d’estar “més interessats en la foto que en l’acord”. “Si volen parlar-ne seriosament, seiem”, ha insistit l’alcaldable d’ERC, que ha qualificat de “pirueta” l’anunci de Janet Sanz. “Frivolitats i capricis, no; seiem i treballem”, ha sentenciat.