Aquest és el solar on es crearan 300 habitatges de lloguer públic. Un espai que té una capacitat de sostre edificable de 30.000 metres quadrats. Es tracta d'una illa que queda delimitada pels carrers de Los Castillejos, Casp, la plaça de les Glòries i la Gran Via de les Corts Catalanes, on es construiran els nous habitatges públics. Ara és un espai en desús. Per això, s'ha escollit aquest lloc per ampliar el parc d'habitatge públic a la ciutat i, en una de les zones, on hi ha poques construccions d'aquestes característiques. JOSEP MARIA MONTANER, regidor d'Habitatge "...ampliació parc d'habitatge públic" Els participants del concurs hauran de definir el contingut dels edificis, és a dir, l'ordenació, el planejament o la funcionalitat de la planta. També es tindran en compte els criteris de construcció, es donarà prioritat als que apostin per l'eficiència energètica. En total, hi haurà quatre guanyadors, un per cada bloc d'habitatges. I, a més, un dels guanyadors també serà qui s'encarregarà del Pla especial de millora urbana que definirà com s'ubicaran els blocs en aquesta illa i quin aspecte tindran. Les bases defineixen que hauran de seguir les característiques de les illes de l'Eixample perquè estan a tocar. Així que els quatre estudis d'arquitectura guanyadors hauran de fer un treball conjunt.

Els quatre edificis s’ubicaran a l’illa delimitada pels carrers de Los Castillejos i Casp, la plaça de les Glòries Catalanes i la Gran Via de les Corts Catalanes, un gran espai que actualment està buit i on el regidor d’Arquitectura, Josep Maria Montaner, considera que “és molt necessari que hi hagi habitatge”.

L’objectiu és construir-hi 300 pisos de lloguer públic distribuïts entre els quatre edificis. Per dissenyar-los, s’escolliran quatre propostes arquitectòniques diferents, una per a cada edifici, i el projecte que obtingui la millor puntuació s’encarregarà també de definir el Pla especial de millora urbana (PEMU). D’aquesta manera, s’evitarà que tota l’obra recaigui en un sol estudi d’arquitectura però també obligarà els diversos estudis a dialogar entre ells i adaptar-se al PEMU que es defineixi.

La previsió de l’Ajuntament és que el concurs es pugui convocar i resoldre el 2016. Després, explica Montaner, “els arquitectes s’hauran de posar d’acord i hi haurà tot un procés que calculem d’un any” per fer el projecte i licitar-lo. El 2018 començarien les obres, que podrien acabar-se a finals de 2019 o principis de 2020.

Aposta per la qualitat constructiva

El concurs per adjudicar el disseny dels habitatges i el PEMU estarà obert a arquitectes de qualsevol país de la Unió Europea. Això podria implicar que s’hi presentin prop de 200 propostes. A l’hora de valorar-les, Ajuntament i entitats veïnals han prioritzat els aspectes constructius per sobre de l’estètica i la forma. S’apostarà, per tant, per la qualitat arquitectònica, la integració en l’entorn, la funcionalitat del disseny o l’eficència energètica.

També s’hauran de tenir en compte i respectar les característiques de les altres illes de cases de l’Eixample, i evitar, per exemple, les grans alçàries, ja que aquesta illa de cases s’ubicarà a l’extrem del traçat urbanístic dissenyat per Ildefons Cerdà.