GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Nosaltres considerem que no es tracta de dues posicions incompatibles perquè Barcelona, ho hem dit en més d'una ocasió, per ser exemplar com a ciutat refugi també ha de ser ciutat exemplar en la garantia dels drets bàsics i els drets socials de tota la seva població."

Per primera vegada en el baròmetre municipal s’hi han incorporat preguntes per descriure les opinions dels ciutadans en relació amb el posicionament de Barcelona com a ciutat que vol acollir refugiats de les guerres de Síria, l’Afganistan i l’Iraq.

L’anàlisi de les dades mostra que els barcelonins són majoritàriament favorables a l’acollida. Un 87,8 % s’hi mostra “molt a favor” o “a favor”, i un 70,5 % creu que si l’Estat no es preocupa de rebre refugiats, Barcelona ha de prendre la iniciativa. Així mateix, un 90,4 % sap que la ciutat de Barcelona s’ha ofert a atendre’ls, i un 73,3 % és coneixedora que el govern central no ho ha permès.

No obstant això, s’observa una major divisió d’opinions quan el que es planteja és, si abans d’acollir refugiats, Barcelona hauria de resoldre altres problemes que té plantejats. Un 38,8 % opina que primer cal resoldre aquestes qüestions, i un 54,4 % diu que a pesar de tot Barcelona ha de fer un esforç per acollir sí o sí les persones que fugen d’un conflicte bèl·lic. Segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, les dues opinions no són contradictòries, ja que, “Barcelona, per ser una ciutat refugi, ha de ser també un exemple en la garantia dels drets bàsics”.