“No pot ser que només les grans empreses tinguin un accés a la contractació pública”, ha dit el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha afegit que, entre altres mesures, proposa subdividir els contractes en lots per tal que puguin accedir més licitadors. També, per assegurar salaris dignes, es premiaran les empreses que estableixin un salari superior a l’establert per conveni als treballadors contractats.

Alhora es crearà una etiqueta municipal com a reconeixement públic per a les que demostrin aquests requisits, dins d’un model de negoci amb responsabilitat social, i passaran a formar part d’un registre municipal. Per protegir la petita empresa, es proposa com a obligació contractual pactada entre les parts el pagament directe al subcontractista per part de l’Ajuntament, en cas de morositat del contractista principal. Això es duria a terme després d’una audiència amb el contractista, per verificar l’impagament. També s’incorpora l’obligatorietat, en funció de la tipologia del contracte, de subcontractar una part del contracte a una empresa de l’economia cooperativa, social i solidària per incentivar-ne la presència en la contractació pública.

Les guies de contractació pública social i ambiental formen part de l’estratègia del govern municipal per garantir la màxima concurrència i la màxima transparència per a tota la seva activitat administrativa. Es tracta d’una proposta que ara serà debatuda amb tots els sectors implicats i que l’Ajuntament espera aprovar abans de l’estiu. Un dels objectius de la iniciativa és que la contractació pública serveixi “per enfortir el teixit empresarial de la ciutat protegint la petita empresa, els autònoms i el món cooperatiu”, ha explicat Pisarello.

En aquest sentit, en l’adjudicació de concursos públics, les empreses que hi participin hauran de garantir ocupació de qualitat, promoure la igualtat entre sexes i la no-discriminació per orientació sexual i apostar per una contractació que potenciï la compra ètica i el comerç just i disminueixi l’impacte ambiental de les activitats contractades. Amb aquests requisits, el consistori vol fer de la contractació pública una eina central per assolir “un nou pacte social i ambiental a la ciutat” a partir de “generar riqueses de manera transparent i sostenible i repartir-la de manera justa”.

Per Pisarello, “la contractació pública és una eina estratègica per transformar l’economia”.