Fernández Díaz ha enviat una carta a l’alcalde, Xavier Trias, demanant un dictamen sobre la legalitat de la cessió a la Generalitat de les dades de tots els ciutadans empadronats a Barcelona. La Comissió de Presidència i Règim Interior del consistori va aprovar dimecres una resolució d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), amb el suport de CiU i ICV-EUiA, en què s’insta el govern municipal a cedir el padró a la Generalitat per a aquest fi. El president del Grup Municipal del PP diu que, en cas que l’alcalde Trias arribi a materialitzar aquest acord, “el PP ho impugnarà davant dels tribunals de forma immediata”.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va advertir divendres que l’executiu espanyol faria “complir la llei” si l’Ajuntament de Barcelona cedia dades del padró municipal a la Generalitat vulnerant el dret a la intimitat dels ciutadans. El sindicat Manos Limpias també ha anunciat que denunciarà l’acord de dimecres davant de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD).

El Grup Municipal del PP argumenta que, segons la Llei de règim local catalana, l’Ajuntament només pot cedir les dades del padró a altres administracions quan sigui necessari per a l’exercici de les competències respectives i, com que la Generalitat no té competència per convocar aquesta consulta, l’Ajuntament no hauria de facilitar-l’hi. En canvi, com que la Policia Nacional sí que té competències en matèria d’estrangeria, sí que hauria de poder accedir al padró per controlar la immigració il·legal.

Segons Fernández Díaz, “Trias sap que donar suport a aquesta consulta és contrari a la llei, i el PP vetllarà perquè no es produeixi cap il·legalitat”. L’alcalde ha dit avui mateix que cedirà les dades del padró a la Generalitat per a la celebració de la consulta sobre la independència i que ho farà dins de la més estricta legalitat.