CARLES JAVIERNE "Hi ha molta gent que no sap les coses que surten aquí i està molt bé que es recordi. Són coses interessants, coses colpidores, com la gent que ha estat a la presó. És molt interessant, està molt bé." ÀLEX CUESTA "Tot el que sigui recordar la història, d'on venim, el que som, etc., sempre va bé, perquè als que tenim avis que ho van viure sempre ens han explicat alguna cosa però els més petits..."

S’hi poden veure quatre dibuixos dels que Josep Subirats (1914-1997) va fer a diversos camps de concentració de la costa rossellonesa, com els de Barcarès, Argelers i Camp de Mart a Perpinyà i el Camp de Reus (1939-1940). A cadascuna d’aquestes etapes, Subirats va dibuixar la seva quotidianitat, el destí dels soldats de l’exèrcit republicà durant la guerra i després, durant la desfeta de 1939.

Aquesta mostra forma part de “El museu presenta”, una secció creada pel Museu d’Història de Catalunya amb l’afany de difondre els fons i apropar les col·leccions al públic. El que pretén és posar a l’abast de tothom la informació de quan i com aquestes obres han entrat a formar part del fons museístic i aprofundir-hi en els aspectes històrics, artístics i culturals, a fi de millorar el coneixement del nostre patrimoni.

Les peces, que es poden veure a l’entrada de l’exposició permanent del museu, van acompanyades d’un codi QR a través del qual el visitant pot accedir a tota la informació relativa a cada objecte o obra.