MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "Mientras yo sea presidente no se celebrará ningún referendum ilegal. Que no se me busque para negociar lo que considero que perjudica profundamente al conjunto de mis compatriotas. Quien ya ha decidido todo unilateralmente ya decidió que va a hacer una consulta unilateralmente, ya decidió la fecha unilateralmente, ya decidió las preguntas unilateralmente y se me apuran ya decidió las respuestas." ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO, presidenta del PP català "Yo le voy a pedir al presidente de la Generalitat que no voy a contestar como él. Voy a pedirle que escuche las ideas, las propuestas, la gestión de gobierno y las soluciones del partido popular. Que no insulte porque aquí no hay amenazas, hay propuestas, ideas y explicación de la verdad. Hoy el único camino que han buscado Convergència i Unió i Esquerra Republicana es el camino de la separación y de la autodeterminación para separarse de España y de Europa, aunque Cataluña se hunda con ello, aunque perdamos todos."

Rajoy ha desembarcat aquest dissabte a Barcelona acompanyat del nucli dur del seu govern: la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro; el d’interior, Jorge Fernández Díaz, i el d’Indústria, José Manuel Soria. Tots han vingut a Barcelona per participar a la convenció Junts Sumem, que el PP ha organitzat ahir i avui en el marc de la seva nova estratègia per mirar de fer front a l’independentisme.

El president del partit i del Govern espanyol ha dit que venia a Catalunya a defensar el PP català, la llei i la Constitució espanyola. En el seu discurs de cloenda de la convenció, que ha durat poc més de 45 minuts, només ha parlat del procés sobiranista, però no ha anunciat cap proposta nova per frenar-lo. Ha dit que la consulta anunciada per al 9 de novembre no es farà i que està obert al diàleg amb el president de la Generalitat, Artur Mas, però només per parlar de propostes que estiguin dins de la llei.

Mariano Rajoy ha pujat a l’escenari de la mà d’Alícia Sánchez-Camacho, que l’ha precedit com a oradora. La presidenta del PP català s’ha desfet en elogis a tota la plana major del Govern, que avui l’acompanyava, i ha parlat del Partit Popular com a garant de la unitat d’Espanya i de la convivència entre els catalans i la resta dels espanyols. Sánchez-Camacho també ha respost les paraules d’ahir del president de la Generalitat, Artur Mas, que deia que en aquesta convenció només s’estava llançant una allau d’amenaces: “aquí no hi ha amenaces, sinó idees, propostes i explicació de la veritat”, ha dit la líder del PP català, que ha demanat al president que les escolti i que no els insulti.

Així s’ha posat fi a dos dies de debats i taules rodones de dirigents del PP al Palau de Congressos de Catalunya. En la d’aquest matí, moderada pel secretari d’Estat de la Presidència del Govern, Jorge Moragas, s’ha parlat d’economia. Hi ha participat el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, que ha dit que no contempla una Catalunya independent i, per tant, que no tem que això afecti l’economia de cap manera.

Aquest matí, abans de l’inici de les sessions, una trentena d’activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) s’han concentrat a les portes del Palau de Congressos de Catalunya i han titllat de lladres els dirigents del PP. No els han pogut escridassar directament, perquè mentre es manifestaven davant de la porta principal, custodiada per diversos furgons dels Mossos d’Esquadra, els populars han entrat al recinte pels jardins de l’annex Hotel Rey Juan Carlos I.