Diputats presos Congrés

La sessió de constitució de les Corts ha començat a les 10 h amb una imatge insòlita, la dels quatre diputats presos entrant a l’hemiscicle. Enmig dels aplaudiments dels seus companys de grup, els diputats presos s’han dirigit cap als seus escons. Oriol Junqueras, d’ERC, ha saludat Pablo Iglesias, amb qui ha conversat breument. I els diputats de Junts per Catalunya Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han saludat Inés Arrimadas, fins ara cap de l’oposició al Parlament de Catalunya i que també s’estrena com a diputada. L’últim a entrar ha estat el president en funcions, Pedro Sánchez, i els membres del govern. Sánchez ha saludat Santiago Abascal, de Vox, que s’ha assegut just al seient de darrera seu.

Iglesias saluda Junqueras

La realització a través del canal de televisió del Congrés no ha deixat veure algunes de les imatges que s’han produït a la sala. És el cas del moment en què Oriol Junqueras ha votat per la presidència de la cambra. Tampoc no s’ha vist per televisió la salutació de Junqueras al president en funcions, Pedro Sánchez, tot i que sí que ho ha pogut gravar un diputat d’ERC amb el seu mòbil.

Segons algunes fonts, també s’han saludat cordialment amb Pedro Sánchez després de les votacions Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez.

Mentre es produïen les votacions, membres del PNB i Bildu s’han acostat a saludar els presos. D’altra banda, Junqueras també ha pogut conversar amb membres de l’executiu de Sánchez, com José Luis Ábalos i Margarita Robles.

Romeva: “Somrieu, perquè les urnes sempre guanyen”

En el cas del Senat, el diputat pres Raül Romeva ha arribat un minut abans de començar la sessió i s’ha abraçat amb el diputat de Junts per Catalunya Jami Matamala, així com amb els senadors d’ERC. També ha saludat Manuel Cruz, el candidat proposat pel PSOE a presidir la cambra alta.

Raül Romeva al Senat

Romeva ha fet un tuit en què ha recordat que prop d’un milió de persones el van votar el 28 d’abril com a senador. “Somrieu”, demana, “perquè les urnes sempre guanyen”.

Doble presidència catalana

La XIII legislatura també serà insòlita per una altra qüestió: per primer cop hi ha doble presidència catalana tant a la cambra alta com a la baixa. Tal com s’havia previst, Meritxell Batet ha estat escollida presidenta del Congrés d’acord amb el pacte aconseguit amb Unides Podem, en què es van repartir els membres d’aquest òrgan. Batet ha estat escollida en segona votació per 175 paperetes, amb el suport de PNB, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Compromís. Ana Pastor, la candidata promoguda pel PP, ha obtingut 125 vots.

Meritxell Batet milita en el PSC des del 2008 i forma part de l’executiu de Pedro Sánchez des de juliol del 2014. Batet ha estat ministra de Política Territorial i Funció Pública del Govern espanyol.

Durant la votació els 15 diputats d’ERC han escrit la paraula “llibertat” amb un llaç groc a les paperetes de votació i els seus vots han estat considerats nuls. En canvi, els diputats de Junts per Catalunya han votat en blanc.

La Mesa del Congrés té majoria progressista i una de les figures destacades n’és Gerardo Pisarello com a secretari primer.

Després de la constitució de la cambra baixa els diputats han jurat o promès el càrrec un per un. Els diputats independentistes ho han fet seguint una fórmula diferent de la resta. Oriol Junqueras ha promès el càrrec “des del compromís republicà, com a pres polític”, però no s’ha pogut sentir el que deia per culpa dels xiulets i l’escridassada d’alguns membres de partits de dretes presents a l’hemicicle.

Al Senat, la presidència recau en el socialista Manuel Cruz, que ha estat escollit per majoria absoluta amb 140 dels 250 vots emesos. Cruz és barceloní, llicenciat i doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona. Va ser diputat al Congrés la legislatura passada i ha estat portaveu del PSOE a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats.

La Mesa debatrà sobre la suspensió dels diputats presos

Només constituir-se, el Congrés i el Senat ja tenen sobre la taula una assumpte polèmic i controvertit com és la possible suspensió dels cinc presos independentistes. En aquest sentit, el Tribunal Suprem ha optat per traslladar aquestes decisions a les dues cambres.

El Suprem, en canvi, sí que ha establert com han de ser l’activitat dels presos a les cambres. Tenen llibertat de moviments dins de l’hemiscicle però, en canvi, se’ls ha prohibit participar en reunions dels grups parlamentaris i tenir contactes amb els mitjans de comunicació. Tot i així, els presos en la recollida de les actes sí que van aprofitar una escletxa per enviar missatges a la ciutadania a través de Twitter.