Raül Romeva ha estat el primer a arribar al Senat, una mica abans de les 10 del matí, per completar els tràmits de presentació de les credencials per poder obtenir l’acta de senador i, uns minuts després, també han arribat al Congrés la resta de diputats presos electes, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, també per fer els tràmits per poder prendre possessió aquest dimarts de l’acta de diputats.

El Tribunal Suprem ha permès als presos poder fer personalment aquests tràmits en dues interlocutòries.

Raül Romeva, el primer

En el cas de Romeva el tràmit ha estat molt ràpidpoc més de 10 minuts. Romeva ha entrat al Congrés en un cotxe de la Guàrdia Civil, sense distintius. Un cop dins de la cambra, la custòdia de Romeva ha passat a mans de la Policia Nacional. Quatre agents d’aquest cos vestits de paisà han acompanyat Romeva a fer el tràmit, juntament amb la portaveu d’ERC al Senat, Mirella Cortés, i de la resta de senadors del grup. Durant el trajecte, i també mentre han durat els tràmits, Romeva ha estat somrient en tot moment. Just després d’acabar aquesta gestió, Romeva ha tornat a ser traslladat a la presó de Soto del Real.

Romeva somrient al Senat

Junqueras, Sànchez, Turull i Rull, després

Els diputats electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han arribat al Congrés procedents de Soto del Real en dos vehicles sense logotip de la Guàrdia Civil i han entrat al pàrquing per esquivar la premsa. Un cop a dins, han passat a ser escortats per agents de la Policia Nacional, també de paisà, que els han acompanyat a fer els tràmits pertinents. Durant el trajecte dins del Congrés i també dins de la sala on es presenta la documentació i es fan les credencials han estat acompanyats per diputats dels seus respectius partits, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Hi eren, entre d’altres, el futur portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, i la també propera portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs.

Missatges a les xarxes socials

Tot i que la interlocutòria del Suprem els obligava a fer els tràmits “sense dilació” i a tornar ràpidament a la presó, els diputats electes han penjat vídeos a les xarxes socials. Ho han fet tots, excepte Raül Romeva. El primer ha estat Oriol Junqueras. A la gravació, ha explicat les seves sensacions i ha animat els ciutadans a votar-lo diumenge.

També han penjat vídeos a Twitter Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Els missatges a Twitter ha estat l’escletxa que han trobat els presos, tenint en compte que tenien prohibit tant reunir-se com parlar amb els mitjans. Unes limitacions que per Junqueras i Romeva implica prohibir-los a la pràctica fer de diputat i senador. Ho han dit en una carta que Gabriel Rufián ha llegit per ells davant les càmeres.

El dispositiu policial durant les sessions constituents del Congrés i el Senat serà similar al d’aquest dilluns. Dins de l’hemicicle, els diputats electes tindran llibertat de moviments i podran seure amb els seus companys de grup. Dimecres, ja com a diputats i senadors, els presos tornaran al Tribunal Suprem on es reprendrà el judici de l’1 d’octubre.