L’alcaldessa ha explicat que malgrat que s’ha ampliat el pressupost municipal en rehabilitació, l’Ajuntament ha detectat que és a partir de la rehabilitació que “s’apuja el preu del lloguer amb operacions especulatives” i s’aprofita com a excusa per expulsar els llogaters. El consistori ja va posar com a condició a l’hora de donar ajudes a la rehabilitació que es mantingués els veïns a l’edifici, però Colau ha admès que no és suficient i, per això, la vol estendre a les rehabilitacions finançades per privats.

L’alcaldessa ha reclamat l’entesa amb els grups municipals per tirar endavant aquesta mesura, i també ha exigit un acord de ciutat per plantejar a l’estat una modificació de la Llei d’arrendaments urbans. Colau pretén reclamar al Govern espanyol allargar la durada mínima dels contractes de lloguer a cinc anys i posar topalls a les pujades de preu. L’alcaldessa ha assegurat que el govern municipal ha prioritzat la política d’habitatge per guanyar pisos de lloguer assequible, però ha admès que “no podem fer en un mandat el que no s’ha fet en dècades. “

Reforçar la imatge de Barcelona

En la conferència, Ada Colau ha reiterat el suport al Mobile World Congress i ha anunciat que en el marc del congrés l’Ajuntament posarà en marxa una campanya internacional per reforçar la reputació de Barcelona. L’alcaldessa ha explicat que l’actuació policial l’1-O i la DUI “han generat preocupació” i que “el Mobile és una ocasió única per mostrar normalitat”. Amb la campanya, el consistori vol fer visible el potencial de Barcelona en recerca i innovació.

El discurs de Colau l’han seguit diversos regidors de BComú i també representants del PDeCAT, ERC i el PSC. Els tres partits amb qui el govern manté contactes per aprovar el pressupost de 2018. L’alcaldessa ha dit que espera que les negociacions “acabin a bon port”, i ha descartat que les converses estiguin lligades a la política catalana. “Amb el pressupost podem donar un missatge d’estabilitat amb un acord amb les diferents forces catalanistes”, ha afirmat.

No descarta la unió del tramvia aquest mandat

Ada Colau també s’ha referit a l’hipotètic inici de les obres d’unió del Trambaix i el Trambesòs. Preguntada sobre si veu viable començar els treballs de connexió en aquest mateix mandat, l’alcaldessa no ho ha descartat i ha dit que “estem a temps” si hi ha un acord polític.