El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha admès que després de les eleccions del 21 de desembre “s’ha obert un nou escenari” per aconseguir un acord pressupostari amb les abstencions de diversos grups. Des del PDeCAT, Sònia Recasens no ha donat l’abstenció per segura pel clima “de poca confiança”, però ha assegurat que “hi ha marge per bellugar prioritats”. El líder municipal d’ERC, ha criticat l’actitud del govern en les negociacions tot i que ha mantingut l’oferta a seguir dialogant fins al plenari.

L’entesa de Colau amb els independentistes ha irritat el PSC. La regidora Sònia Ballarín ha retret als comuns que hagin deixat de defensar un govern d’esquerres “per governar amb Convergència”. Pisarello li ha recriminat el to del discurs “des de la rancúnia” i ha assegurat que en les negociacions “ningú no renuncia a res, però incorporem preocupacions d’altres forces”. Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha carregat contra “un pressupost continuista” que incorpora un increment de tarifes i no aposta per les municipalitzacions.

Els més crítics amb les negociacions del govern pel pressupost han estat Cs i PP, que creuen que tot plegat respon a un intercanvi de favors en clau de política catalana. “Els interessos de Barcelona no s’han de sotmetre mai als interessos de partits”, ha etzibat Carina Mejías (Cs), mentre que Xavier Mulleras (PP) ha afirmat que “Colau ha deixat de ser l’aliada de Barcelona per ser l’aliada de l’independentisme”.

L’equip de Colau té ara una setmana per convèncer els grups. Amb les abstencions del PDeCAT i ERC no en tindrà prou i necessita també les del PSC i el regidor no adscrit. Cs i la CUP, que en la comissió han fet reserva de vot, ja van votar-hi en contra en l’aprovació inicial. Si no hi ha acord, Pisarello ha deixat clar que el govern recorrerà a la qüestió de confiança per aprovar els comptes sol i en minoria.

Colau no renuncia al tramvia

En el debat ha irromput l’acord que el govern ha tancat amb el PDeCAT per treure del pressupost una partida destinada al projecte de connexió del tramvia. Montserrat Ballarín (PSC) ha recriminat als comuns que “Colau enterra el tramvia” per acostar-se a Xavier Trias. El primer tinent d’alcalde ha replicat que el govern no hi renuncia i que tothom sap què pensa. “Si hi ha acord polític, hi haurà tramvia, i si no, no n’hi haurà”, ha sentenciat Pisarello. El pacte amb Trias preveu que si es tanca un acord, es modificarà el pressupost per afegir-hi una partida.