L’engranatge postelectoral ha complert un altre tràmit. Després que el president de la cambra hagi consultat tots els grups, Roger Torrent ha designat Carles Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat.  Durant les reunions de dijous i divendres, Junts per Catalunya va ser l’únic grup que va proposar-lo i tant Esquerra com la CUP van avançar que hi donarien suport. En la compareixença d’aquest dilluns al Parlament, Torrent ha explicat també que ha demanat per carta a Mariano Rajoy fer una reunió amb ell per parlar de la situació a Catalunya.

El que queda per resoldre és com se substanciarà la investidura, tenint en compte que Puigdemont és a Bèlgica i no té previst tornar a Catalunya per assistir al ple. Si trepitja territori espanyol, serà detingut de forma immediata. Tot i això, aquest dilluns ha decidit viatjar a Dinamarca, tot i que s’arrisca que la fiscalia reactivi l’ordre europea de detenció. El seu equip treballa ara per trobar  una fórmula que s’empari en el reglament de la cambra i permeti que el candidat defensi el seu programa de govern i participi en el debat amb la resta de grups a distància. El president del Parlament ha dit que és conscient de les dificultats que suposa aquesta investidura, però defensa que Puigdemont té “absoluta legitimitat” per tornar a ser president.

Fonts de la Moncloa han dit que encara no han rebut la petició de Roger Torrent per reunir-se amb Rajoy, però recorden que les qüestions judicials no són competència del president del Govern espanyol. Pablo Casado, responsable de Comunicació del PP, ha afegit que el cap de l’executiu “no té per què reunir-se amb presidents de parlaments autonòmics”, sobretot si estan “proposant una il·legalitat flagrant com la que està proposant”.

El PSC demana que es reconsideri el candidat

Els grups de l’oposició, tal com van avançar la setmana passada, estan en contra que Puigdemont se sotmeti a un debat d’investidura. Els socialistes catalans ho consideren “un error”, que “no s’ajusta a dret”, segons ha explicat Eva Granados. Avancen que, quan es publiqui al BOPC, demanaran que el president de la cambra reconsideri la decisió. Si no els fan cas, adverteixen que faran un pas més i presentaran un recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Catalunya en Comú – Podem tampoc no veu el candidat amb bons ulls perquè creuen que és “un president que no pot presidir, i un Govern que no pot governar”, ha sentenciat Elisenda Alamany.

En canvi, el grup de Junts per Catalunya es mostra satisfet pel nomenament perquè considera que “dona sortida al que van votar els catalans el 21-D“. Aquesta setmana intensificaran els contactes amb ERC i la CUP: “Arribarem a la investidura amb tota la feina feta i els acords tancats i podrem investir Puigdemont”, ha afirmat Eduard Pujol. Des d’Esquerra, defensen la “legitimitat” de Puigdemont per tornar a ser president i destaquen que és urgent “constituir un govern efectiu de seguida“, si pot ser abans de final de mes, per posar fi al 155.

Debat sobre la delegació de vot

A banda de fixar la data per al debat d’investidura, falten altres qüestions per definir. Els vuit diputats que no poden assistir a l’hemicicle (Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn, que són en presó preventiva, i Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret, que són a Brussel·les), han demanat poder delegar el vot en un altre diputat. La decisió l’haurà de prendre la nova Mesa del Parlament, que es reunirà dimarts a les 10 h.

Un cop se celebri el ple d’investidura, es posarà en marxa un altre rellotge. Si la investidura no prospera, perquè el candidat no obté prou suports per ser investit o per qualsevol altra raó, com podria ser una possible suspensió per part del Tribunal Constitucional, s’obre un termini màxim de dos mesos per triar un altre candidat. Si no, “la legislatura resta dissolta automàticament i el president de la Generalitat en funcions convoca eleccions de manera immediata”, segons estableix el reglament del Parlament.