Durant l’acte a la capital de Dinamarca, Carles Puigdemont ha reconegut que “vam cometre un error quan van pensar que a l’Europa del 2017 la violència i la violació de drets fonamentals quedarien descartades com a eina política de Madrid”. De fet, Puigdemont ha afirmat que “el preu de l’èxit col·lectiu de Catalunya ha estat alt” amb les llibertats fonamentals minades: polítics electes enviats a presó preventiva i tractats com a terroristes, d’altres exiliats per evitar ser empresonats, la llibertat de reunió limitada, mestres d’escola duts a tribunals per parlar del referèndum a classe i la prohibició del color groc durant la campanya electoral pel 21-D. Puigdemont ha anat més enllà i ha afirmat que l’ombra de Franco a l’estat espanyol encara és molt llarga i s’ha mostrat decebut però no sorprès pel fet que el Govern central negociés amb ETA i no ho vulgui fer amb Catalunya.

Carles Puigdemont ha instat a Rajoy a reconèixer que els independentistes han guanyat les eleccions del 21-D i que el “control il·legítim” de Madrid sobre Catalunya mitjançant el 155 s’ha d’acabar. Puigdemont ha dit que “si els catalans no poden triar el seu govern significa que no hi ha democràcia i que votar és inútil.”

El president destituït també ha reclamat solucions polítiques per desllorigar la qüestió catalana perquè creu que la resolució del conflicte serà tan transcendental per Europa com el Brexit. En aquesta línia, Puigdemont també ha posat de relleu el fet que en els últims 100 anys la meitat dels estats membres van ser creats gràcies al principi d’autodeterminació. Per això, ha demanat a la UE  que segueixi l’exemple danès i reconegui aquest dret democràtic. Puigdemont ha dit que vol Catalunya es converteixi en la Dinamarca del Sud i ha insistit que té com a objectiu “la independència però dins de la Unió Europea”.

Carles Puigdemont tampoc no ha descartat una posssible votació sobre la independència de Catalunya a tot l’estat espanyol. Puigdemont ha dit que malgrat que ninguú ho ha proposat, seria una idea o un punt de partida.