El síndic ha criticat l’actuació de la Guàrdia Civil i dels tribunals en la causa contra els diputats. Assegura que s’ha construït un “relat fictici” de la violència que “en cap cas s’ajusta a la realitat”. La violència és un element imprescindible per al tipus penal de rebel·lió al qual s’acusa els diputats empresonats Oriol Junqueras i Joaquim Forn -a Jordi Sànchez se l’investiga per sedició.

Sobre les mesures cautelars de presó preventiva decretades per tots tres diputats, considera que són desproporcionades. “Aquestes mesures cautelars de privació de llibertat no es poden justificar ni pel risc de fuga […] ni per la reiteració delictiva“, ha dit a través d’un comunicat.

En aquest sentit, Rafael Ribó defensa que no hi ha cap justificació perquè el president de la Generalitat destituït i els altres membres del govern anterior que són a Brussel·les siguin acusats dels delictes de sedició o rebel·lió.

La valoració del síndic arriba just el dia en què el Tribunal Suprem ha rebutjat reactivar l’ordre de detenció europea contra Carles Puigdemont.