Tot i les incerteses fins a l’últim moment sobre la proposta d’obligar els promotors a reservar un 30 % per a habitatge protegit a les noves construccions i grans rehabilitacions, finalment ha aconseguit superar l’aprovació definitiva en la comissió d’Urbanisme amb un acord “in extremis” que han fet públic les entitats impulsores dues hores abans de la votació.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha justificat incloure aquesta modificació en el Pla General Metropolità (PGM) perquè suposa començar a “posar elements per corresponsabilitzar” de l’especulació immobiliària les grans constructores. A més, Sanz ha afegit que “se seguiran donant llicències” fins a l’aprovació definitiva, davant les reticències d’alguns grups i del sector.

Sí, però “amb dubtes”

A banda del “sí” del govern municipal, la mesura impulsada per entitats com la PAH, l’Observatori DESC i el Sindicat de Llogaters, també ha aconseguit el suport d’ERC, el PSC i la CUP; això sí, amb algunes reticències. Jordi Coronas (ERC) ha dit que té “dubtes raonables” davant de la reserva per a habitatge protegit en grans rehabilitacions: “Què passarà si hi ha llogaters?”, ha qüestionat.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Daniel Mòdol (PSC), qui ha dit que “avui estem de celebració a mitges” perquè “votem una mesura que no sabem quines garanties té ni quan acabarà”. Eulàlia Regiant (CUP), en canvi, ha retret que s’hagi arribat a un acord “in extremis” perquè la mesura no entri en vigor fins a l’octubre (quan se n’ha de produir l’aprovació definitiva). Per això, Reguant ha dit que “l’acord d’avui el respectem” però ha advertit que “estarem vigilants perquè ni una coma no es vegi diluïda”.

El PDeCAT i Cs s’abstenen i el PP diu “no”

Des del PDeCAT (que s’ha abstingut), Jordi Martí ha assegurat que “és una proposta de legalitat dubtosa” i ha demanat “que no sigui només un anunci del govern per tapar el fracàs de la política d’habitatge”. Cs també s’ha abstingut; en aquest sentit Koldo Blanco ha interpel·lat Janet Sanz per preguntar-li “com corresponsabilitzaran el sector privat si no consensuen res amb ells”. Blanco també ha advertit el govern d’Ada Colau que “han faltat consens i rigor” per pactar la mesura.

L’únic partit que ha votat “no” ha estat el PP. El regidor popular Xavier Mulleras ha criticat que la mesura per reservar un 30 % d’habitatge protegit és “una cortina de fum de Colau perquè no ha fet els deures” en matèria d’habitatge, tot i ser una de les seves llances en la campanya electoral. El regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy, s’ha abstingut i ha demanat temps fins a l’aprovació definitiva.