El PDeCAT, ERC i el PSC es mostren favorables a fer més habitatges socials, però creuen que la proposta que el govern municipal posarà sobre la taula aquest dilluns, en la Comissió d’Urbanisme, podria paralitzar el sector de la construcció a la ciutat. La mesura del govern de Colau preveu incloure l’obligació que en les noves promocions privades o grans rehabilitacions es reservi el 30 % per a habitatge protegit. D’aquesta manera els habitatges seran propietat d’un privat, però l’Ajuntament tindrà dret preferent a comprar-los.

La mesura crea certs dubtes a l’oposició. El principal, què passarà entre l’aprovació inicial, que en principi es farà aquest dilluns, i la definitiva, que es podria allargar fins a l’octubre. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, assegura que durant aquests quatre o cinc mesos només es donarà la llicència a tots els promotors que acceptin reservar el 30 % per a habitatges protegits i que, per tant, el sector continuarà funcionant amb normalitat. En canvi, PDeCAT, ERC i PSC creuen que això pot provocar el risc que l’activitat constructora es freni durant aquests mesos, i asseguren que suposaria una “suspensió de les llicències”.

Les entitats pel dret a l’habitage pressionen els partits polítics

Les entitats que van portar la proposta a l’Ajuntament demanen als grups de l’oposició que siguin coherents amb el compromís que van adquirir al febrer, quan van aprovar al ple una moció a favor de la reserva d’habitatge social a les promocions privades. “Hem tingut quatre reunions amb els grups en què s’ha presentat la viabilitat del projecte i al febrer hi van votar a favor. És totalment inacceptable que ara es tirin enrere”, ha afirmat Jaume Palomera, del Sindicat de Llogaters.

A més, recorden que aquesta no és una mesura nova, ja s’ha provat a París o Nova York i allà no ha provocat cap paralització del sector i els lloguers han anat a la baixa. Per això, la portaveu de la PAH Barcelona, Lucía Delgado, assegura que el canvi de parer dels grups polítics “és perquè els grups promotors no volen deixar de guanyar diners i estan fent pressió”.

La proposta es votarà aquest dilluns en la Comissió d’Urbanisme, però encara és dubte si rebrà suports suficients per tirar endavant. De moment, només la CUP i BComú han manifestat els vots a favor. I el PP i Ciutadans han afirmat que hi votaran el contra. El PSC hi votarà en contra o s’abstindrà, i els altres grups encara dubten sobre el seu posicionament.  Per això, les entitats pel dret a l’habitatge digne han convocat una manifestació per aquest dilluns a les 15.30 h a la plaça de Sant Jaume per demostrar el suport social de la proposta i fer-se sentir durant la votació.

El Col·legi d’Arquitectes demana al consistori que s’apliqui de forma gradual 

Qui també n’ha parlat ha estat el Col·legi d’Arquitectes, que s’ha mostrat favorable a la mesura, però ha demanat que s’apliqui de forma gradual, en un termini d’un o dos anys. Asseguren que el sector de la construcció es veurà afectat si, finalment, es decideix aplicar-ho de cop i afirmen que aquest no és el millor moment, ja que no està sent un bon any per al sector. Reclamen a l’Ajuntament consensuar l’aplicació de la mesura amb tots els actors implicats. Per això, el Col·legi d’Arquitectes ha convocat per al 28 de juny una trobada amb professionals de la construcció i advocats en què abordaran el canvi del Pla General Metropolità (PGM) que proposa l’Ajuntament.

En cas que tiri endavant, el Col·legi d’Arquitectes creu que les inversions estan en risc . Afirmen que la mesura pot paralitzar el sector. Creu que es podria deixar de construir a la ciutat per fer-ho a l’àrea metropolitana.