La proposta del govern municipal d’obligar els promotors privats a reservar un 30 % de l’espai de noves construccions per fer habitatge protegit continua generant reaccions. Després que l’oposició critiqués com es volia aplicar la mesura, les entitats pel dret a l’habitatge els demanen que siguin coherents, ja que hi havien donat suport anteriorment. Entitats com la PAH o el Sindicat de Llogaters recorden als grups polítics que aquesta proposta no és nova. El mes de febrer tots els grups menys el PP ja van aprovar una moció, sense efectes normatius, impulsada per les entitats i instaven a reservar espai per ampliar la borsa d’habitatges assequibles.

El PDeCAT, ERC i el PSC es mostren favorables a fer més habitatges socials, però creuen que la proposta que el govern municipal posarà sobre la taula aquest dilluns, en la Comissió d’Urbanisme, podria paralitzar el sector de la construcció a la ciutat. La mesura del govern de Colau preveu incloure l’obligació que en les noves promocions privades o grans rehabilitacions es reservi el 30 % per a habitatge protegit. D’aquesta manera els habitatges seran propietat d’un privat, però l’Ajuntament tindrà dret preferent a comprar-los.

La mesura crea certs dubtes a l’oposició. El principal, què passarà entre l’aprovació inicial, que en principi es farà aquest dilluns, i la definitiva, que es podria allargar fins a l’octubre. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, assegura que durant aquests quatre o cinc mesos només es donarà la llicència a tots els promotors que acceptin reservar el 30 % per a habitatges protegits i que, per tant, el sector continuarà funcionant amb normalitat. En canvi, PDeCAT, ERC i PSC creuen que això pot provocar el risc que l’activitat constructora es freni durant aquests mesos, i asseguren que suposaria una “suspensió de les llicències”.

Les entitats pel dret a l’habitage pressionen els partits polítics

Les entitats que van portar la proposta a l’Ajuntament demanen als grups de l’oposició que siguin coherents amb el compromís que van adquirir al febrer, quan van aprovar al ple una moció a favor de la reserva d’habitatge social a les promocions privades. “Hem tingut quatre reunions amb els grups en què s’ha presentat la viabilitat del projecte i al febrer hi van votar a favor. És totalment inacceptable que ara es tirin enrere”, ha afirmat Jaume Palomera, del Sindicat de Llogaters.

A més, recorden que aquesta no és una mesura nova, ja s’ha provat a París o Nova York i allà no ha provocat cap paralització del sector i els lloguers han anat a la baixa. Per això, la portaveu de la PAH Barcelona, Lucía Delgado, assegura que el canvi de parer dels grups polítics “és perquè els grups promotors no volen deixar de guanyar diners i estan fent pressió”.

La proposta es votarà aquest dilluns en la Comissió d’Urbanisme, però encara és dubte si rebrà suports suficients per tirar endavant. De moment, només la CUP i BComú han manifestat els vots a favor. I el PP i Ciutadans han afirmat que hi votaran el contra. El PSC hi votarà en contra o s’abstindrà, i els altres grups encara dubten sobre el seu posicionament.  Per això, les entitats pel dret a l’habitatge digne han convocat una manifestació per aquest dilluns a les 15.30 h a la plaça de Sant Jaume per demostrar el suport social de la proposta i fer-se sentir durant la votació.

El Col·legi d’Arquitectes demana al consistori que s’apliqui de forma gradual 

Qui també n’ha parlat ha estat el Col·legi d’Arquitectes, que s’ha mostrat favorable a la mesura, però ha demanat que s’apliqui de forma gradual, en un termini d’un o dos anys. Asseguren que el sector de la construcció es veurà afectat si, finalment, es decideix aplicar-ho de cop i afirmen que aquest no és el millor moment, ja que no està sent un bon any per al sector. Reclamen a l’Ajuntament consensuar l’aplicació de la mesura amb tots els actors implicats. Per això, el Col·legi d’Arquitectes ha convocat per al 28 de juny una trobada amb professionals de la construcció i advocats en què abordaran el canvi del Pla General Metropolità (PGM) que proposa l’Ajuntament.

En cas que tiri endavant, el Col·legi d’Arquitectes creu que les inversions estan en risc . Afirmen que la mesura pot paralitzar el sector. Creu que es podria deixar de construir a la ciutat per fer-ho a l’àrea metropolitana.