La proposta que el govern municipal posarà sobre la taula dels grups de l’oposició dilluns, en la Comissió d’Urbanisme, preveu incloure l’obligació que en les noves promocions privades o grans rehabilitacions es reservi el 30 % per a habitatge protegit. D’aquesta manera els habitatges seran propietat d’un privat, però l’Ajuntament tindrà dret preferent a comprar-los. Aquesta iniciativa no és nova, ja que prové d’una moció impulsada per diverses entitats com la PAH, el Sindicat de Llogaters o la FAVB, que es va aprovar el mes de febrer al ple amb els vots a favor de tots els grups menys el PP.

Ara, però, la mesura crea certs dubtes a l’oposició. El principal, sobre què passarà entre l’aprovació inicial, que en principi es farà aquest dilluns, i la definitiva, que es podria allargar fins a l’octubre. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, assegura que durant aquests quatre o cinc mesos només es donarà la llicència a tots aquells promotors que acceptin reservar el 30 % per a habitatges protegits i que, per tant, el sector continuarà funcionant amb normalitat. En canvi, PDeCAT, ERC i PSC creuen que això pot provocar el risc que l’activitat constructora es freni durant aquests mesos, i asseguren que suposaria una “suspensió de les llicències”.

Des del PDeCAT critiquen que el govern municipal ha volgut imposar aquesta mesura sense diàleg ni consens polític, tant amb els constructors com amb les entitats del Tercer Sector. I avisa que aquesta actitud pot trencar l’acord que va néixer amb el pacte pel Pla de l’Habitatge, nascut el 2016. Per això, exigeix al govern de Colau que, si volen aprovar la proposta, no suspengui les llicències de construcció, de manera que es puguin continuar donant llicències sense la reserva de pisos socials.

El regidor del PDeCAT, Jordi Martí, ha explicat que estan a favor de la mesura, però afirma que no es pot fer a costa de paralitzar tot el sector de la construcció. “Tal com està dissenyada, aquesta mesura tindria efectes contraris als desitjats, amb paralització d’una bona part de l’economia de la ciutat, una gran inseguretat jurídica, un increment del preu mitjà de l’habitatge lliure, i afavoriria moviments especuladors”, ha explicat Martí, que ha instat el govern municipal a obrir de manera immediata una taula de diàleg amb els grups polítics que volen fer créixer el parc públic d’habitatge.

En la mateixa línia ha parlat aquest dissabte el líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, que s’ha mostrat disposat a votar a favor de l’obligació que els promotors privats reservin un 30 % dels pisos per a habitatge públic, però ha explicat que s’hi oposarà si això suposa la paralització del sector de la construcció durant un període de temps. El republicà considera que, per tant, “és el govern de Colau qui ha de decidir si vol tirar endavant la proposta”.

Qui també n’ha parlat ha estat Jaume Collboni, líder municipal del PSC. Els socialistes asseguren que en certs punts podrien estar d’acord amb el projecte, però afirmen que s’ha fet malament i que no hi votaran a favor. Encara estan estudiant si s’abstenen o hi voten en contra. Els socialistes asseguren que estan a favor de fer més habitatges socials, sempre que no es paralitzi el sector de la construcció. “Ens proposa que secundem la paralització de la construcció de l’habitatge públic i privat. Així no. No permetrem que arrasin amb el sector de la construcció una altra vegada”, ha afirmat Collboni durant l’Escola d’Estiu del PSC.

Per tal que la proposta entri en vigor és necessària l’abstenció del PSC i ERC o el PDeCAT. Aquests tres partits encara no han decidit el seu vot. De moment, només el PP i Ciutadans tenen clar que hi votaran en contra i la CUP hi donarà el seu vot favorable.