Al matí, el govern municipal no tenia garantits els suports perquè en la Comissió d’Urbanisme d’aquest dilluns a la tarda s’aprovés que les noves promocions privades reservin el 30 % a habitatge protegit. Només la CUP s’havia decantat per votar-hi a favor, mentre que ERC dubtava entre el “sí” i l’abstenció en funció de si el govern garantís que no hi hauria suspensió de llicències. Des del PDeCAT, en canvi, no concretaven el sentit del vot i han demanat a l’executiu que retiri el punt per seguir negociant “sense condicions prèvies”.

Només dues hores abans que comenci la comissió, les entitats impulsores de la mesura han anunciat que han arribat a un acord amb BComú, ERC, el PSC, la CUP i el regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy. Segons ha explicat la portaveu de la PAH (una de les entitats), Lucía Delgado, l’acord contempla el “sí” dels grups a canvi de fer que la norma no s’apliqui fins a l’aprovació definitiva, després de l’estiu. Delgado ha dit que “no volem que quedi en un calaix i, per això, hem preferit anar amb consensos” i esperar fins a l’octubre.

Incertesa abans d’anunciar-se l’acord

El portaveu del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha dit abans d’anunciar-se l’acord que la política d’habitatge “hauria d’estar presidida pel consens”.  Ciurana ha recordat que el seu partit va donar suport al Pla d’habitatge i ara volen negociar una mesura que “pot condicionar la política d’habitatge dels propers anys”. “No es pot prendre una decisió de dijous a dilluns”, ha dit Ciurana, que ha reclamat que la mesura que el govern porta a votació tingui rigor perquè no sigui només “un anunci”.

El líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, s’ha mostrat partidari de la reserva d’un 30 % per  a habitatge protegit en les noves promocions privades, però ha demanat que no hi hagi una suspensió de llicències perquè “pot ser molt perjudicial”.

Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha defensat el vot a favor de la mesura per combatre la situació d’emergència d’habitatge. Reguant havia criticat que els grups que van donar suport a la moció d’entitats com la PAH (tots menys el PP), en la qual s’inspira la reserva del 30 %, ara es plantegessin no votar-hi a favor. “Els grups han d’explicar a qui es deuen: als veïns o als promotors i lobbis immobiliaris”, ha afirmat.

El Gremi de Constructors tem que el sector es paralitzi

Preguntat sobre la proposta, el president del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques, Josep Gassiot, ha expressat preocupació perquè “pot representrar una aturada de l’activitat de la construcció”. Una activitat que, segons Gassiot encara, funciona per sota de com ho feia abans de la crisi econòmica.