Protesta nou CAP Misericòrdia

L’Ajuntament de Barcelona ha dit que estudiarà la proposta d’Esquerra Republicana d’ubicar el nou CAP Raval Nord en un solar municipal a la Universitat de Barcelona que forma part dels terrenys on s’ubiquen les facultats de Lletres, Geografia i Història, situat al carrer de Montalegre, a prop de l’actual equipament. El consistori ha insistit que s’analitzarà aquesta ubicació com la resta que han estat sobre la taula, però que farà el que CatSalut consideri adient per construir el nou centre d’atenció primària.

Fonts municipals han explicat a betevé que hi ha diverses qüestions a tenir en compte, com la planificació urbanística, perquè caldrà fer-ne una modificació, o la presència d’un jaciment arqueològic, factors que podrien demorar el projecte. També cal tenir en compte l’accessibilitat o les necessitats de la Universitat de Barcelona, amb qui l’Ajuntament va signar un conveni per a l’ús del solar.

La resposta de Salut

El Departament de Salut ja hi ha reaccionat. Asseguren que no tanquen la porta a aquesta nova ubicació; reconeixen que és una alternativa però que, de moment, l’han vista de manera informal i que, per tant, cal estudiar-la. Des de la conselleria recorden que cal que sigui el consistori qui posi sobre la taula qualsevol nova ubicació per aixecar el centre sanitari i, sobretot, demanen que la qüestió es tanqui abans de les municipals. Salut recorda que el nou CAP Raval nord és “urgent i necessari” i remarquen que voler construir el nou edifici a la capella de la Misercòria “no és cap caprici”, sinó que és l’única proposta de l’Ajuntament que satisfà les necessitats de l’equipament.

La UB rebutja la proposta

La UB també s’ha pronunciat sobre la proposta d’ERC. En un comunicat que ha difós a través de la pàgina web de la universitat ha expressat “la seva oposició al canvi d’usos” del solar —on s’hi fan pràctiques d’arqueologia. La UB també constata “la difícil compatibilitat” d’ubicar el CAP dins dels àmbits universitaris, que tenen “un trànsit diari de prop de 6.000 persones”.

Enèsima opció per ubicar l’equipament

El conflicte sobre la ubicació del CAP Raval Nord fa mesos que s’arrossega. Els professionals del centre i els veïns pressionen perquè l’equipament s’ubiqui a la capella de la Misericòrdia, on inicialment estava prevista l’amplicació del MACBA. Des del museu han proposat diverses alternatives per construir el nou edifici, com la plaça de Terenci Moix, alternatives que el Departament de Salut fins ara ha descartat per no considerar-les adients.