El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, en mans del Govern espanyol des de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, tampoc no publica aquest dimecres el decret de nomenament dels consellers, signat dissabte pel president, Quim Torra. Hauria de ser un mer tràmit, atès que la potestat per nomenar el govern és del president de la Generalitat. Però des de La Moncloa el tenen suspès i no tenen intenció de publicar-lo perquè no aproven la designació de consellers a la presó o fora del país.

En vista del bloqueig, Torra ha demanat un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, l’òrgan encarregat de vetllar per la legalitat de l’actuació de l’Administració de la Generalitat, per poder trobar la via per formar govern. També estudia impulsar mesures legals contra el bloqueig institucional per part de l’Estat: “La publicació del decret de nomenaments del govern al DOGC és un acte degut que no hauria de patir cap interferència”, subratlla un comunicat de la Generalitat.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit Torra que “si vol tornar a la normalitat de les institucions, sap el que ha de fer: complir amb l’acord del Senat i, sobretot, respectar els interessos dels catalans, que el que necessiten és un govern efectiu”. El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha condemnat aquesta “situació d’anomalia absoluta” i ha deixat clar que “el govern de Catalunya no el pot proclamar Mariano Rajoy. No se’n sortiran”.

Torra presideix una reunió de JxC

Quim Torra va demanar ahir al govern de Rajoy que expliqui “en què es poden basar per no publicar un decret de nomenament”, ja que considera que els quatre consellers que l’Estat posa en dubte, Turull, Rull, Puig i Comín, tenen els drets polítics intactes per poder exercir el càrrec i “de moment” no es planteja substituir-los.

Aquest dimecres al matí Torra ha presidit una reunió del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya, amb videoconferència també amb Carles Puigdemont des de Berlín, en què han abordat la situació de bloqueig i els passos a seguir a partir d’aquí.

L’oposició ha carregat contra la decisió de Torra de no desencallar la formació del govern. Fernando de Páramo, de Cs, ha qualificat Torra de l’“antipresident” per no tenir un govern i perquè assegura que “no respecta tots els ciutadans, sinó que insulta la majoria de catalans”. Des del PSC veuen amb bons ulls que es demani assessorament a la Comissió Jurídica, però afegeixen que ho podria haver fet abans, “respecte al nomenament de persones que no podran exercir les seves funcions en territori de Catalunya”, ha afirmat Ferran Pedret.

La Mesa revisa el vot delegat de Comín

En paral·lel a la presa de possessió del govern, l’oposició manté el pols contra el vot delegat de Toni Comín. En la reunió d’aquest dimecres, a instàncies de Ciutadans, el PSC i el PP, la Mesa ha acordat demanar un informe jurídic a ERC que justifiqui per què Comín ha de mantenir el dret a delegar el vot, després que la justícia belga hagi rebutjat extradir-lo i, per tant, torni a tenir llibertat de moviments. El grup republicà té ara set dies per presentar aquest escrit i, en funció d’això, la Mesa decidirà si manté la delegació de vot o la revoca.