El nou partit dels comuns inicia el procés participatiu per triar els òrgans de direcció. El nou espai, que té la intenció de presentar-se a les pròximes eleccions catalanes, aplega diverses forces, com Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Equo, Barcelona En Comú (BComú) i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA). Malgrat que la direcció de Podem, amb Albano Dante Fachin al capdavant, ha enretirat la seva candidatura per estar en desacord amb la mecànica que se segueix per verificar el cens de votants, alguns membres destacats del partit continuen presents en aquest procés participatiu. Entre aquests, el catedràtic en ciències socials i militant de Podem Vicenç Navarro, que està integrat a la candidatura de Colau i Domènech. D’altres, com és el cas de la diputada al Parlament Jèssica Albiach, han presentat la seva pròpia candidatura per tal de formar part de la nova executiva. L’acompanya el secretari general de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu.

Aquest dissabte s’ha presentat la candidatura d’En Comú Podem liderada per Xavier Domènech. En un acte celebrat al recinte de la Fabra i Coats, l’equip ha presentat els seus candidats per a l’executiva i la coordinadora. Domènech ha obert la porta perquè “altres candidatures” se sumin al projecte d’esquerres i “superar la Catalunya de la desigualtat”. Domènech ha subratllat que la seva candidatura té origen en “l’experiència de la diversitat” i ha assegurat que, si resulten elegits, al costat d’altres candidatures “que també sortiran”, crearan conjuntament “un instrument per superar la Catalunya de la desigualtat”.

Precisament, Domènech ha destacat la diversitat de la llista com a un dels punts forts de la candidatura. I és que al seu costat també hi ha, entre d’altres, el portaveu d’ICV i eurodiputat Ernest Urtasun; el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello; la regidora de Castellar del Vallès per Decidim Castellar, Elisenda Alamany; la número dos d’En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín; o els coordinadors nacionals d’Iniciativa, David Cid i Marta Ribas.

En l’acte també hi ha participat Ada Colau, que, malgrat que no forma part de la candidatura per a la direcció del nou partit, sí que figura a la llista per a la coordinadora nacional de la nova formació. L’alcaldessa ha reiterat la seva aposta pel referèndum, però també per un gir en la política social. “Sabem que hem de guanyar i conquistar la sobirania i sabem que la relació amb l’Estat està absolutament bloquejada, per això treballem de forma constant i persistent pel referèndum, però no podem esperar, volem conquistar la sobirania en tots els fronts i ho volem fer ja”, ha reivindicat.

En el procés hi participen vuit candidatures que opten a l’executiva, que tindrà 33 membres, i 21 llistes que opten a la coordinadora, en què es presenten llistes però també persones a títol personal que aspiren a ser un dels 120 integrants de l’òrgan organitzatiu.