De fet, el plenari d’aquest divendres també aprovarà un canvi en els estatuts de TERSA (Tractament i Selecció de Residus, SA) perquè incorpori com a nova activitat la comercialització d’energia. En l’actualitat, TERSA gestiona la placa fotovoltaica del Fòrum, a banda de dedicar-se a la valorització de residus. Amb aquestes dues accions genera electricitat que ofereix al mercat i que ara es quedarà Barcelona Energia.

TERSA també s’encarrega de la gestió i el manteniment de les instal·lacions fotovoltaiques de l’Ajuntament. Amb les plaques solars i la valorització de residus, el consistori genera 171 gigawatts/hora/any d’energia, i es calcula que en consumeix 179. Per això, li caldrà també comprar energia al mercat. La comercialitzadora, però, vol estimular la generació d’energia verda entre els consumidors particulars, als quals se’ls comprarà l’excedent que no necessitin.

Barcelona Energia serà l’empresa pública d’energia més gran de tot l’Estat. Un cop rebi el vistiplau del ple, previsiblement amb el suport de tots els grups i l’abstenció del PP –com va passar en l’aprovació inicial-, s’iniciaran els tràmits de creació perquè l’estiu de l’any que ve ja gestioni els rebuts municipals. A finals del 2018 o principis del 2019 obrirà el servei a la ciutadania, a qui assegura que farà pagar “el mínim indispensable” pel seu consum domèstic.

Com que serà un ens propi de l’Ajuntament, la llei de la competència limita l’accés al mercat lliure, que no pot superar el 20 % del volum de negoci. Per això es preveu arribar en una primera fase a unes 20.000 llars. Per contractar els serveis, s’obrirà un registre i l’Ajuntament preveu donar resposta per ordre de petició. La intenció és que Barcelona Energia s’estengui a l’Àrea Metropolitana, de manera que si creix el volum de negoci es podran ampliar també els usuaris particulars.

La nova comercialitzadora podrà resoldre el conflicte de l’Ajuntament amb el contracte elèctric, que les grans operadores van impugnar i que ha forçat el govern a redactar-ne un de nou i treballar ara amb un contracte pont. Com que el consistori s’autoabastirà, no li caldrà fer un concurs per adjudicar el servei. El govern municipal estima que la nova empresa pública d’energia permetrà un estalvi anual de 500.000 euros en la factura de la llum, que puja als 34 milions d’euros.