Les obres de construcció del Mercat de l’Abaceria, a la Vila de Gràcia, començaran aquesta mateixa setmana després d’anys de retard. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, els treballs de reforma tindran una durada de dos anys i disposen d’un pressupost de 22 milions i mig d’euros.

La reforma del mercat preveu crear 1.500 metres quadrats d’espai públic amb vegetació. De fet, segons el consistori, el teixit associatiu del barri guanyarà 6.000 metres quadrats per fer-hi activitats.

El de l’Abaceria és l’últim gran mercat històric de Barcelona que queda per remodelar. El retard de les obres ha estat conseqüència de la pandèmia però també de la retirada de la coberta d’amiant.

Els detalls del nou mercat

El mercat tindrà més de 14.000 metres quadrats de superfície. La rehabilitació integral permetrà que sigui un equipament sostenible i eficient energèticament, amb instal·lacions de generació d’energia neta. En concret, la coberta tindrà panells fotovoltaics que s’alternaran amb peces ceràmiques. A banda, hi haurà grans obertures per deixar-hi passar la llum.

L’edifici estarà dividit en cinc plantes:

  • Planta altell amb els despatxos, dues aules polivalents i sales tècniques.
  • Planta baixa amb el mercat d’alimentació.
  • Planta -1 amb un supermercat, magatzems, cambres frigorífiques i de residus.
  • Planta -2 amb aparcament per a clients, magatzems, cambres frigorífiques, espai de càrrega i descàrrega.
  • Planta -3 amb espais per a les entitats i associacions del barri.

Canvi de sentit a la travessera de Gràcia

Mentre durin les obres, la travessera de Gràcia canviarà de sentit entre Torrent de l’Olla i Roger de Flor. Passarà el mateix amb el carrer de Ciudad Real, entre la travessera i el carrer de Ramón y Cajal.

Pel que fa al transport públic, el recorregut del bus 114 també quedarà alterat i puntualment podria passar el mateix amb el 39. També s’allargarà el carril bici bidireccional de la travessera de Gràcia fins al carrer de Montmany.

Fruit d’un “ampli diàleg”

La regidora de Comerç, Restauració i Mercats, i presidenta de l’Institut de Mercats, Raquel Gil, destaca que el projecte és fruit d’un “ampli diàleg” que ha permès recollir “les demandes i necessitats dels paradistes, veïnat i comerciants”.

El projecte preveu recupera l’espai del perímetre del mercat i, en concret, al carrer de Mare de Déu dels Desemparats es farà una zona d’estada on els veïns podran organitzar activitats. També s’obrirà un accés a la façana del carrer de Torrijos que es convertirà en vestíbul per a activitats temporals. L’objectiu, segons el consistori, és que el mercat sigui permeable i la ciutadania el pugui travessar.