Ja se sap quin aspecte tindrà el nou Mercat de l’Abaceria, a la Vila de Gràcia. L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la proposta definitiva de disseny, després d’incorporar les aportacions de veïns, comerciants i entitats a les línies mestres que va exposar a principis d’any, i que han acabat donant com a resultat un mercat de 51 parades, amb supermercat, espais veïnals, un aparcament per a 50 cotxes i que, a més, integrarà una plaça pública nova.
Un mercat-plaça, una plaça-mercat
La plaça s’ubicarà davant de la façana principal del mercat (al carrer de la Mare de Déu dels Desemparats, entre la travessera de Gràcia i el carrer de Puigmartí) i s’aconseguirà gràcies al fet que el recinte del mercat recularà uns metres i, per tant, deixarà lliure una superfície d’uns 1.500 m², una part dels quals quedaran semicoberts pel sostre del mercat.
Serà una plaça amb vegetació i amb un enrajolat que s’estendrà per tot l’interior del mercat per donar sensació de continuïtat. A més, les parets laterals de l’equipament públic seran de vidre per reforçar aquest concepte: “Serà un mercat-plaça, una plaça-mercat”, ha celebrat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni.
Estructura feta de nou amb l’essència original
Un dels fets més destacats del projecte per al Mercat de l’Abaceria és que caldrà renovar-ne l’esquelet de cap a peus. Després que l’equip d’arquitectes hagi analitzat l’estructura actual (que fa més d’un any que espera pacientment l’inici d’obres), s’ha vist que el metall utilitzat originalment podria no suportar el pes de les noves instal·lacions, fet que suposaria un risc per a la seguretat.
Per això, i malgrat que l’estructura de l’Abaceria està protegida patrimonialment, l’Ajuntament haurà de construir un nou esquelet per al mercat. Segons ha explicat la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, es construirà “una rèplica exacta” per substituir l’estructura original. El Mercat de la Barceloneta ja va viure una situació idèntica i, parcialment, també el de Sant Antoni.
El nou esquelet suportarà un sostre fotovoltaic que integrarà també alguns plafons ceràmics colorits. Juntament amb parts de fusta, l’edifici es convertirà en un equipament sostenible. A la part de sostre que cobrirà la plaça, el sostre tindrà alguns forats lliures per deixar passar la llum del sol.
Què hi haurà al mercat nou?
L’edifici que acollirà el futur Mercat de l’Abaceria no només guanyarà en la integració amb l’entorn, sinó que també s’engrandirà a l’interior. A la planta baixa hi haurà les parades del mercat: 41 d’alimentació i 10 de no alimentàries (exteriors). A dalt hi haurà un altell, que acollirà alguns despatxos, sales tècniques i sales polivalents per a usos veïnals.
El mercat també creixerà sota terra. De fet, hi haurà tres plantes subterrànies: una que acollirà un supermercat i magatzems per als paradistes; una altra que és on hi haurà l’aparcament per a 50 cotxes i altres magatzems; i la planta més profunda, on s’aglutinaran algunes sales logístiques que utilitzaran entitats i associacions de Gràcia.
L’estrena, el Nadal del 2024?
Tot just ara, al febrer, l’Ajuntament farà la licitació de les obres del mercat nou. Un procés que pot allargar-se fins a tres mesos. La següent data marcada al calendari serà l’estiu del 2022, quan haurien de començar les obres, que duraran entre dos anys i mig i tres anys. Per tant, si no hi ha més endarreriments, el Mercat de l’Abaceria renovat podria obrir portes el Nadal del 2024.
Tot plegat costarà un total de 22 M €, comptant tant la construcció de les instal·lacions, com la de les parades del mercat. En paral·lel a les obres de l’edifici, el govern municipal diu que vol estudiar si reurbanitza la travessera de Gràcia. El regidor del districte, Eloi Badia, ha apuntat la possibilitat de canviar el sentit a aquesta via del districte per reduir-hi el trànsit: “Volem posar en valor l’entorn del mercat, no només la plaça nova”, ha sentenciat Badia.