Fa mesos que un centenar de veïns i comerciants aplegats a la Plataforma d’Afectats per l’Abaceria reclamen que es modifiqui el projecte del nou mercat per guanyar més espai per al veïnat i que s’hi col·loqui més verd.

Ara, han aprofitat el període d’al·legacions que s’ha obert amb l’aprovació inicial del pla urbanístic, que ha de regular els usos i volumetria del nou equipament, per insistir en les seves demandes mentre no s’aprovi definitivament.

Un pulmó verd enmig de la Vila de Gràcia

El document amb les al·legacions l’han presentat a l’Ajuntament i també al Síndic de Greuges. Es posicionen en contra de la plaça pública prevista que s’ha inclòs en el projecte definitiu del nou Mercat, perquè creuen que tot i que es guanya espai a favor del veïnat, consideren que no hauria de ser una plaça dura sinó una zona enjardinada, que pugui ser un pulmó verd enmig de la Vila de Gràcia.

“La inclusió de verd que s’hi preveu és del tot insuficient i per això demanem que s’apliqui el projecte Gràcia verda, sorgit dels procés de pressupostos participatius del qual només se n’ha executat el 25 %”, justifiquen al document.

abaceria verda
Imatge feta per Allegra Strauss i que forma part del projecte Imaginem verd

De fet, una veïna, inspirada en tal com està ara el solar on s’ha de construir el mercat, amb l’esquelet encara dempeus i l’interior buit, ha dissenyat com seria l’espai ple de vegetació i amb diferents zones pel veïnat amb el nom Imaginem verd: des de jocs d’aigua per als infants, a una petanca o una zona destinada als gossos.

El projecte “està sobredimensionat per acollir 41 parades que són les que queden […] enmig d’una zona molt atapeïda, es vol crear un macroedifici de 7.000 m2″, es queixen. I demanen que les parades exteriors, que en el seu origen estaven a la travessera de Gràcia, no es col·loquin al carrer de Torrijos i es guanyi per ampliar el carrer o la zona verda.

abaceria verda
Imatge feta per Allegra Strauss i que forma part del projecte Imaginem verd

També denuncien que la plaça inclosa al projecte no compleix amb la perspectiva de gènere “no esdevindrà un lloc segur per als veïns i veïnes en hores nocturnes“.

Aquestes al·legacions seran estudiades i segons el que es valori des de Mercats s’acceptaran o es rebutjaran. Però des de la plataforma veïnal no confien gaire en canvis i ja estan preparant noves accions de protesta.

L’inici d’obres: el primer trimestre del 2023

En la darrera comissió d’Economia de l’Ajuntament d’aquest mes de juny s’ha tractat precisament l’endarreriment de les obres per construir el nou Mercat de l’Abaceria i s’ha actualitzat el calendari.

La regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, ha explicat que “la idea és que durant el primer trimestre del 2023 es puguin iniciar les obres“, i que el retard s’han donat perquè el pla urbanístic de l’Abaceria s’ha vist afectat per la moratòria en les llicències d’obres a Gràcia, a causa la modificació del Pla General Metropolità