El Centre Cultural els Propis tenia previst estrenar aquest any la modernització i ampliació de la seva seu a la via Júlia, però les obres estan aturades des de la tardor passada i l’edifici ha quedat a mitges per l’encariment del material. Els diners previstos el 2020 es van esgotar. “Partíem d’un pressupost, però va venir la pandèmia, la guerra d’Ucraïna, l’escassetat de materials, la inflació i el pressupost es va incrementar un 20 %“, explica Edgar Collado, president del Centre Cultural els Propis i l’entitat que el gestiona, la Fundació Procat.

També van haver d’afrontar alguns costos imprevistos, com informes tècnics, i algunes subvencions promeses es van endarrerir. I és que l’edifici —privat— d’Els Propis es finança amb diners de l’entitat i també han rebut ajuts de l’Ajuntament, l’ICUB, la Generalitat, el Ministeri de Cultura i la Diputació. “Vam decidir aturar les obres per no generar més deute a l’entitat. Som una entitat centenària, i ha de poder sobreviure a aquest tràngol”, afegeix Mellado.

Projecte de l’edifici d’Els Propis en una imatge cedida per ARQuitectura Pau Díez Oliva

Un acte del centenari d’Els Propis, a l’edifici inacabat

Precisament, l’estrena d’aquest edifici cridat a ser icònic i difusor de la cultura popular catalana a Nou Barris, era un dels elements per commemorar el centenari d’Els Propis. L’entitat es va fundar com a Associació de Propietaris i Contribuents de las Roquetes l’octubre del 1925. La intenció de l’entitat era començar els actes l’octubre del 2024. No perden l’esperança d’arribar-hi a temps. “Segons la constructora, queden un màxim de vuit mesos d’obres, perquè ja tenim l’estructura, falta fer el tancament i posar l’edifici en marxa. Si ho reiniciem ara, podem arribar”, comenta Collado, a qui també preocupa que l’estructura de l’edifici es vegi afectada per les inclemències del temps.

Crit d’ajuda al districte de Nou Barris

Per tot això han reclamat ajuda a l’Ajuntament, que els dona suport. El regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, en declaracions a betevé, detalla que “no tenim problema en ajudar-los, encara una mica més, però per aconseguir-ho necessitem que Generalitat i Diputació també contribueixin, perquè el problema econòmic és relativament important”. Apunta, a més, que s’han de trobar les fórmules legals per fer-ho.

Coincideix en la urgència d’acabar unes obres que creu que dinamitzaran el final de la via Júlia i permetran tornar al seu equipament a Els Propis i a les entitats que acullen, com la Banda Simfònica de les Roquetes, o la Coral i l’Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé. Al febrer farà tres anys que les entitats són disperses en altres equipaments. “No podem fer l’activitat quotidiana de l’entitat, ni trobar-nos, lamenta Edgar Collado. Confiem en recuperar gent un cop l’edifici estigui acabat, però tenim la por de perdre’n”. Precisament l’edifici nou havia de ser un revulsiu per atreure més veïns i veïnes. Ara les activitats les fan al carrer, com els actes de la Diada a Nou Barris, o bé en altres equipaments.

Reben una multa relacionada amb les obres

Es dona el cas que han rebut una sanció relacionada amb l’ocupació de la vorera amb les tanques de les obres, de fa dos anys. Més enllà de la baixa quantia d’aquesta, els ha sabut greu. “Per la història i perquè tothom ens coneix, era tan fàcil com trucar-nos i avisar-nos perquè endarreríssim la tanca 20 centímetres. Però han decidit tirar per sanció. I ens dol”, lamenta de nou Collado. Han presentat al·legacions i, si no se’n surten, al final pagaran la multa.