L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, assegura que Barcelona torna a ocupar l’espai que li correspon a Madrid i al conjunt de l’estat espanyol. Ho ha dit després de protagonitzar la seva primera visita oficial a la capital, i d’haver-se reunit amb el seu homònim madrileny, el popular José Luis Martínez-Almeida. “Barcelona torna a Madrid i al conjunt del sistema institucional espanyol”, ha afirmat.

Collboni ha destacat la importància que Barcelona pugui fer aportacions “al progrés col·lectiu del país”. “Quan Barcelona i Catalunya hem estat presents en el debat, Espanya ha mostrat la seva millor cara”, ha assegurat als mitjans, després de participar amb Almeida en una conferència sobre els reptes de les ciutats del futur al teatre Ateneo.

Acord per reclamar més recursos i millor fiscalitat

Collboni ha destacat que durant la conversa amb Almeida han tingut una “coincidència fonamental”: la necessitat de tenir més recursos i també els instruments jurídics i fiscals. En aquest sentit els dos alcaldes s’han emplaçat a compartir informació i posicions. “S’ha d’anar obrint un debat a nivell estatal sobre les necessitats de les grans ciutats”, ha reclamat l’alcalde de Barcelona.

Tot i la bona sintonia de la trobada, també s’han posat de relleu les diferència entre tots dos, com la taxa turística, que ara Barcelona vol incrementar, i que Madrid creu que “no és necessària”.

Almeida visitarà Barcelona

L’alcalde madrileny ha agraït la visita de Collboni. “És un símptoma de normalitat“, ha assegurat Almeida, i ha anunciat que li tornarà el gest amb una visita a Barcelona. “Tenim problemes comuns i podem posar en pràctica solucions comuns”, ha afirmat a l’acabar l’acte. Considera “estrany” que aquests últims anys no es fessin reunions entre els dos alcaldes, però diu que cal mirar endavant y aposta perquè les dues ciutats tinguin un “diàleg competitiu”.

La visita de Collboni a Madrid arriba dies després que l’alcalde ja manifestés la seva intenció de recuperar les relacions de Barcelona amb la capital. Durant el govern anterior no s’havia mantingut cap trobada des que el PP va recuperar l’alcaldia madrilenya l’any 2019. En canvi, l’excalcaldessa sí que va mantenir una agenda intensa a la capital durant l’alcaldia de Manuela Carmena, d’Ahora Madrid.

Reunió a la tarda amb la ministra de Política Territorial

L’agenda de Collboni a Madrid finalitzarà aquesta tarda a les 16.30 h amb una reunió amb la ministra en funcions de Política Territorial, Isabel Rodríguez.