Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal que robava a persones grans fent servir el mètode de la sembra. El balanç de l’operació, que es va dur a terme el 25 d’abril, és de quatre persones detingudes —dos homes i dues dones—, d’entre 19 i 63 anys. La investigació segueix oberta i no es descarten més detencions. Es tracta de la primera investigació que els Mossos d’Esquadra realitzen sota la direcció de la recent creada Fiscalia de Protecció de Víctimes Vulnerables.

El mètode de la sembra

El grup estava ben organitzat i seguia sempre el mateix “modus operandi”: quan les víctimes treien diners al caixer automàtic, un dels membres observava el PIN que introduïen. Després, llançava un bitllet a terra simulant que era de la persona estafada i, quan ella s’ajupia per recollir-lo, li robava ràpidament la targeta o la llibreta. Altres integrants de la banda s’encarregaven de distreure possibles testimonis dels fets. Només en tres mesos van cometre 12 fets delictius i van estafar 21.000 euros. Van cometre robatoris a Argentona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Mataró, Girona i Reus.

Un cop aconseguien la targeta o la llibreta de la víctima, treien diners ràpidament del caixer o bé feien compres fraudulentes. Segons els Mossos d’Esquadra, actuaven molt ràpid. En una ocasió van arribar a fer sis extraccions amb què van aconseguir un total de 4.173 euros i, en una altra, una extracció de 1.000 euros i diferents compres per un valor aproximat de 3.586 euros.

Les recomanacions dels Mossos d’Esquadra

Els Mossos fan una sèrie de recomanacions per evitar aquest tipus de robatori. Una de les principals és extreure diners, sempre que sigui possible, en caixers interiors i que es puguin tancar amb pestell. Demanen parar atenció per evitar distraccions provocades per estranys i alerten que es poden acostar a les víctimes amb diverses excuses: demanar alguna informació o signatura, tacar-les amb algun líquid i voler netejar-les i llançar monedes o bitllets a terra. La policia també recomana no anotar el número secret a la llibreta o la targeta.