L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, vol normalitzar les relacions amb la ciutat de Madrid. “Hi haurà, de nou, una obertura de relacions amb Madrid i un procés de recerca de punts de col·laboració entre les dues ciutats més grans d’Espanya”, ha dit en una conferència a Foment del Treball. Collboni assegura que aquest acostament forma part de “la voluntat de normalitzar les relacions institucionals” del nou govern municipal, i que es veurà “en les properes setmanes i mesos”.

“Primer hem de tenir relació; si no, difícilment pots fer res”, ha explicat. L’alcalde considera que en aquests últims anys “complicats” aquesta relació “s’havia perdut”. Entén que, en alguns àmbits, les dues ciutats competiran, però que en altres poden cooperar. “On competim, competirem i que guanyi el millor”, diu l’alcalde, i afegeix: “Estic convençut que guanyarà Barcelona”. Per contra, però, també veu possible cooperar en àmbits en què les dues metròpolis siguin complementàries. “En quins àmbits? Ho hem d’explorar”, ha dit sense concretar la resposta.

Impulsar la metròpoli federal

Collboni ha parlat de les relacions entre Barcelona i Madrid en el marc d’una conferència en què ha desgranat la seva proposta política d’impulsar la metròpoli federal. L’alcalde defensa que cal anar més enllà de l’àrea metropolitana de Barcelona i impulsar la regió metropolitana dels 5,5 milions d’habitants, és a dir, que inclogui també el Maresme, el Vallès Oriental i l’Occidental i el Garraf. Aquest ens, que s’hauria de dotar d’estructura administrativa “a posteriori”, hauria de servir per fer front als nous reptes d’aquesta gran àrea metropolitana com la mobilitat, l’habitatge, l’energia o la gestió dels residus.

Perquè això sigui possible, Collboni defensa que els municipis cedeixin competències a la Regió Metropolitana, però que també ho facin les administracions superiors, com l’Estat i, “singularment”, la Generalitat.

L’Ajuntament de Madrid, a favor de “relacions institucionals fluïdes”

Des de l’Ajuntament de Madrid que lidera José Luis Martínez Almeida, asseguren que ha reiterat en nombroses ocasions la importància de que dues ciutats com Madrid i Barcelona “mantinguin relacions institucionals fluïdes perquè”el que es bo per l’una és bo per l’altra i per al conjunt d’Espanya”.