Collboni no s’ha enfrontat mai a la direcció del PSC, de fet ara mateix n’és el portaveu nacional. A més fa dues legislatures que és diputat al Parlament de Catalunya, la qual cosa li ha donat prou projecció pública. Militant del PSC d’Horta-Guinardó, compta amb tota una xarxa de suports a les agrupacions socialistes barcelonines. És per això que s’espera que el primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, li acabi donant suport, tot i que l’organització del partit ha reiterat que mantindrà la neutralitat durant tot el procés de primàries.

Aquestes seran les primeres primàries obertes que celebra el PSC, després que el darrer congrés establís que en els processos per escollir els candidats socialistes no participarien només els militants i simpatitzants registrats sinó també els votants que manifestin la voluntat de fer-ho. L’actual president del Grup Municipal del PSC a l’Ajuntament, Jordi Martí, compta amb això per intentar posicionar-se com a cap de llista d’una candidatura que, al seu parer, hauria d’anar més enllà de les files socialistes. Per fer-la possible, Martí promou des de fa mesos el Moviment Barcelona.

Martí i Collboni van participar al juny en un primer debat d’aquestes primàries, junt amb Albert Soler -exdirector d’Esports de l’Ajuntament i actual diputat al Congrés- i Laia Bonet, exdiputada al Parlament que les enquestes situen com la candidata millor valorada. Aquests quatre noms es completarien amb els de la diputada Rocío Martínez Sampere i la regidora Carmen Andrés. Martí, Bonet i Martínez Sampere s’associen als sectors més catalanistes del PSC, però sembla poc probable que puguin unir forces perquè tots tres es consideren guanyadors. D’altra banda, Collboni, Soler i Andrés estan més a prop de la majoria de dirigents de les agrupacions territorials.

Xavier Sardà, candidat?

Al marge del procés intern que viu la Federació de Barcelona, la direcció nacional del Partit dels Socialistes també assegura que es mantindrà al marge i no imposarà cap candidat. Tanmateix, la informació d’‘El País’ d’avui assegura que han sondejat “sense èxit” el periodista Xavier Sardà i el notari Juanjo López Burniol perquè es postulessin com a candidats.