La supressió del Consell Comercal del Barcelonès no afectaria l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ni en positiu ni en negatiu. Així ho veuen des de la presidència de l'AMB, que avui ha defensat l'eficàcia de l'Àrea Metropolitana amb independència de l'eliminació d'altres ens. Tant Xavier Trias com Antonio Balmón han mostrat un cop més el rebuig a la reforma estatal de la llei d'administració local i han insistit que l'única reforma que val és la del govern català. XAVIER TRIAS, president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona "A nivell de Barcelona continuarem insistint que es respecti la carta municipal." ANTONIO BALMÓN, vicepresident executiu de l'AMB "Aquesta és una llei pensada per culpabilitzar el règim local que considerem que és un error perquè hem fet molta feina." Trias i Balmón han fet un balanç positiu de la primera meitat del mandat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i han destacat la posada en marxa fins ara del 88% de les mesures de govern que es van aprovar el 2011. La majoria de les actuacions, segons han dit, s'han centrat en polítiques socials i de creació d'ocupació així com en plans d'habitatge per pal·liar les conseqüències de la crisi i en microurbanisme. Aquesta mateixa tarda s'aprovarà un paquet d'inversions per valor de 160 milions d'euros que continuarà en la línia de la inversió social.

La possible supressió del Consell Comarcal del Barcelonès prevista pel govern de la Generalitat no sembla preocupar l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “L’eliminació del Consell no suposa cap problema, ni ens afebleix ni ens beneficia, nosaltres ja estem enfortits”, ha afirmat el vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, que ha afegit que l’eficiència de la institució supramunicipal ha quedat demostrada durant els darrers temps.

Balmón ha fet balanç de la primera meitat del mandat juntament amb el president de l’AMB i alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha mostrat la seva satisfacció no només per la feina feta, sinó també “per on han anat a parar els diners”. Tant Trias com Balmón han insistit que la línia de moltes de les accions portades a terme fins ara i també de les que es desenvoluparan fins que s’acabi el mandat van en la línia de millorar la qualitat de vida dels ciutadans de l’àrea metropolitana. Ambdós han presumit que fins ara s’han portat a terme o estan en execució el 88,6% de les actuacions del Pla d’Actuació Metropolità (PAM), que preveia 193 mesures de govern l’any 2011.

Una gran part dels objectius s’han acomplert, segons la presidència de l’AMB, i s’han centrat segons el vicepresident executiu en “polítiques que arriben a la gent”. Antonio Balmón ha afirmat que la majoria de la inversió s’ha destinat a acció social, creació d’ocupació, polítiques de joventut, microurbanisme i habitatge. L’objectiu, segons Balmón i Trias, és pal·liar en la mesura del possible els efectes de la crisi que pateixen milers de ciutadans. Per fer-ho, diuen, no només volen acabar allò que va començar el 2011 sinó continuar amb la mateixa trajectòria.

Això ha portat Antonio Balmón a anunciar un nou paquet d’inversions per valor de 160 milions d’euros que se centrarà en estimular l’activitat econòmica i millorar la qualitat de vida. A aquesta quantitat s’hi sumen 145 milions d’euros en treballs ja executats i 142 milions més de treballs que estan pendents de tancar-se. En total, doncs, segons Antonio Balmón, des de l’any 2011 i fins al 2015 s’hauran invertit en els 36 municipis de l’AMB quasi 450 milions d’euros. Amb aquestes xifres a la mà, el vicepresident executiu ha tornat a criticar la reforma de les administracions locals impulsada des de Madrid i ha conclòs: “Hem fet molta feina […] aquesta llei només vol culpabilitzar el règim local“.