El president de la plataforma 12-O, Ángel Hernández, ha explicat que l’objectiu de l’entitat (escindida el 2012 del moviment D’Espanya i Catalans) és “envoltar” la basílica projectada per Antoni Gaudí, un acte en el qual no hi ha previstos discursos i en què, de moment, no s’ha convidat a participar-hi els partits polítics. Hernández és conscient que la Via Catalana passa també per aquest espai; de fet, la convocatòria parla d’encerclar el temple per trencar la cadena humana independentista.

La cadena humana que organitza l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) també passa pel temple expiatori de manera que, si s’autoritza la convocatòria espanyolista, partidaris i contraris a la independència es trobaran davant la Sagrada Família el proper 11 de setembre. El recorregut que vol fer la cadena humana per la independència va de la Jonquera (Girona) fins a Alcanar (Tarragona), i al seu pas per Barcelona arribarà a la plaça de Sant Jaume (seu de la Generalitat), pel Parlament i per la basílica de Gaudí.

La plataforma nacionalista espanyola 12-O Moviment Cívic va demanar en les últimes eleccions autonòmiques el vot per al PP, fet que va enfadar alguns sectors, que van decidir anar-se’n. El president del moviment, Ángel Hernández, ha militat durant 30 anys al PSC, partit que va abandonar durant la tramitació de l’Estatut per afiliar-se a UPyD, al qual ja no pertany.