Francesc Homs ha valorat l’aprovació de la normativa i ha dit que permetrà clarificar les funcions de cada administració i evitar duplicitats en la prestació de serveis. La reforma es basa en la competència exclusiva de la Generalitat en matèria local i arriba una setmana després de la llei aprovada pel Consell de Ministres. Homs ha assegurat que serà la catalana i no l’espanyola la que regirà els municipis catalans, com va prometre el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, a la vicepresidenta Joana Ortega.

L’avantprojecte de llei vol clarificar les funcions de cada nivell de govern, promoure l’eficiència i evitar duplicitats en la prestació de serveis. En aquest sentit propugna que els consells comarcals de l’àrea metropolitana de Barcelona es redueixin o desapareguin. Això afectaria els ens locals de la resta del país a través de fusions voluntàries de municipis o de restriccions a l’hora de crear-ne de nous.

Municipis més transparents

Segons l’avantprojecte de llei dissenyat pel Departament de Governació i Relacions Institucionals, els consells comarcals perdran part del seu sentit de representació política per transformar-se en el principal ens de gestió mancomunada dels serveis socials. Amb la nova llei podrien desaparèixer més d’un miler de càrrecs públics dels ajuntaments catalans. La normativa estableix l’extinció automàtica de mancomunitats o consorcis que gestionin competències de forma duplicada o que tinguin un dèficit continuat.

La nova llei obligarà els ens municipals a donar informació sobre la seva gestió a través d’un portal de transparència, que s’integrarà al web de la Generalitat, inaugurat aquest dimarts.