Llogar una habitació per a un període de menys de 30 dies seguirà prohibit a Barcelona. L’Ajuntament manté el veto a aquesta activitat en la modificació del Pla d’allotjaments turístics (PEUAT), que es votarà de forma definitiva en el ple del 23 de desembre. El tema havia generat discrepàncies entre els dos socis de govern (BComú i PSC), que han acordat deixar la porta oberta a una ordenança que, en un futur i sense calendari, pugui regular el lloguer d’habitacions.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), i la tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) han comparegut junts per anunciar l’acord en una compareixença en què han admès les diferències dels dos socis sobre el lloguer d’habitacions turístiques. L’activitat només estarà permesa per a períodes superiors a un mes i també si es reconverteix un habitatge d’ús turístic en una llar compartida (amb l’amfitrió i l’inquilí compartint pis).

La inspecció i el control, els punts principals a resoldre

El text que es votarà al plenari incorpora que la prohibició del lloguer d’habitacions inferior a un mes es revisarà en el cas que s’arribi a un acord per a una regulació. Janet Sanz ha dit que l’ordenança ha de resoldre el principal problema per permetre aquesta activitat: la inspecció i el control. El socialista Jaume Collboni ha apuntat que moltes famílies fan ara aquesta activitat sense empara legal i que la voluntat del govern (amb la futura ordenança) és “enviar un missatge de tranquil·litat”.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, a la ciutat hi ha uns 8.000 anuncis de lloguer d’habitacions turístiques en diverses plataformes. L’associació AmfiCat, que agrupa desenes d’amfitrions de llars compartides, ha exigit en més d’una ocasió “una regulació justa” per permetre aquesta activitat a la ciutat.

Quins canvis incorpora el pla hoteler?

A banda del lloguer d’habitacions, la modificació del PEUAT que anirà al ple del 23 de desembre manté la divisió de Barcelona en tres zones: decreixement (al centre), congelació (envolta el centre) i creixement sostingut (perifèria) per a les noves places hoteleres. En el cas dels apartaments turístics, s’amplia la zona de decreixement i només se’n podran obrir de nous a la perifèria. A més, hi ha 46 llicències que no es van traslladar a l’hora i que s’han exhaurit.

Com ja es va explicar en l’aprovació inicial del PEUAT, ha caigut del pla l’obligació que tenien els hotels del centre de suprimir el 20 % de places si feien una rehabilitació. També s’ha incorporat la prohibició d’obrir més hotels al 22@, que està pendent d’un pla urbanístic. Pel que fa a les residències d’estudiants, només podran obrir a la perifèria, mentre que al centre només estarà permès si es reconverteix un hotel.