L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dijous al matí un agent de la Guàrdia Urbana acusat de donar una puntada de peu a un manter, que va patir una fractura a la cama. Els fets van tenir lloc en una operació policial la nit del 21 de juliol del 2016 a la Rambla, a l’altura de la Font de Canaletes. En la declaració, el policia, que anava de paisà, ha negat agredir-lo. Ha explicat que companys seus l’estaven perseguint rambla amunt i ell, que estava a dalt de tot a tocar de l’entrada de metro, va aturar-lo amb una maniobra de bloqueig -amb els braços oberts-.

L’agent acusat defensa que van xocar amb el pit un contra l’altre, moment en què el manter va llençar la manta plena de productes falsificats i va caure a terra. En aixecar-lo, ha dit el policia, el venedor ambulant “estava molt tranquil” i es queixava de dolor a la cama, motiu pel qual la Guàrdia Urbana va avisar una ambulància. El manter implicat no s’ha presentat a la vista perquè el seu advocat no ha pogut localitzar-lo. Per això, el judici s’ha suspès fins al proper 28 de gener quan es tornarà a citar el manter.

La fiscalia demana a l’agent de la Guàrdia Urbana un any i mig de presó per un delicte de lesions i 6.200 euros d’indemnització. L’Ajuntament està acusat també com a responsable civil subsidiari.

El metge forense, testimoni clau

Al llarg del judici, ha comparegut el metge forense que va atendre el manter i ha donat pistes sobre com va fracturar-se la cama. Ha explicat que o bé va ser per una contusió directe, semblant, ha dit, a les puntades de peu a la tíbia del futbol, o bé perquè el peu va quedar-se atrapat i després va caure a terra. Segons l’advocat de l’acusació particular, Andrés Garcia Berrio, el metge ha contradit la versió de l’agent acusat que defensa que l’únic contacte que van tenir va ser la part superior del cos.

Com a testimonis, també han declarat diversos agents del cos policial que han defensat l’actuació de l’acusat. El caporal que controlava la unitat ha explicat que no va investigar l’incident i va donar per bona la versió del policia, cosa que ha retret Berrio. “Si hi ha un responsable policial que veu que s’ha produït una lesió s’ha d’investigar també per la pròpia policia. No pot ser que només la societat civil ho faci”, ha dit i en aquest sentit ha demanat un “canvi de mentalitat a nivell policial. “

L’incident que s’ha jutjat aquest dijous no és aïllat. En altres operacions contra els venedors manta s’han produït incidents i enfrontaments que, en algun cas, han estat violents.