Confinament total, o no? Aquesta és una de les qüestions que genera debat entre els experts i també entre les administracions a l’hora de combatre l’expansió del coronavirus. L’Estat no és partidari d’aturar tota l’activitat, mentre que algunes comunitats autònomes com Catalunya discrepen de l’opinió de l’executiu central i creuen que s’hauria de restringir tota activitat no essencial. En aquest debat, l’alcaldessa, Ada Colau, ha dit aquest dilluns que el confinament actual “està funcionant” i que es demostra amb el fet que l’activitat a Barcelona ha caigut clarament. Malgrat tot, Colau demana que el Govern realitzi alguns ajustos que permetin millorar l’aïllament, com ara prohibir l’execució de totes les obres privades.

Els màxims recursos municipals, en marxa

Barcelona posa a disposició del sistema de salut els màxims recursos municipals per plantar cara l’epidèmia. Ho ha anunciat l’alcaldessa, que els darrers dies ha fet videoconferències des de casa, i que aquest cop ha comparegut presencialment a l’Ajuntament després del seu confinament a casa de manera preventiva.

Colau ha explicat que l’Ajuntament farà el que calgui per donar suport als sanitaris, especialment, ara que s’acosten les setmanes més complicades per als centres hospitalaris pel pic de la pandèmia. En aquest sentit, l’alcaldessa ha dit que continuaran en contacte amb els hotels per habilitar espais d’atenció i que s’oferiran els equipaments municipals per al que calgui. A més, també es valora la possibilitat d’altres actuacions com la utilització dels transports municipals per mobilitzar allò que sigui necessari. D’altra banda, la líder municipal ha ofert mà estesa a altres poblacions per col·laborar en aquesta crisi.

Fira de Barcelona, a punt dimecres

En la compareixença, Ada Colau també ha anunciat que aquest dimecres l’hospital de campanya que s’ha està habilitant a la Fira de Barcelona ja estarà operatiu per a 225 pacients, 75 més dels prevists, i que la setmana que ve preveu que n’hi hagi 250 més.

Atenció als més vulnerables

Aquesta setmana i la vinent serà especialment complexa pel nombre de malalts i a qui afectarà més serà als col·lectius vulnerables. En aquest sentit, el govern municipal ha dit que reforçarà l’atenció a les residències de gent gran públiques i privades per detectar necessitats i donar el millor servei i la màxima protecció.