La candidata de BComú, Ada Colau, proposa a Jaume Collboni i Ernest Maragall un pacte a tres bandes per repartir-se l’alcaldia de Barcelona els propers quatre anys. En aquesta “fórmula imaginativa” que posa sobre la taula Colau, Ernest Maragall (ERC) seria alcalde el primer any; després, ella assumiria l’alcaldia l’any i mig següent, i Jaume Collboni (PSC) seria alcalde l’últim any i mig del mandat. “Té sentit si concretem un acord programàtic molt detallat”, assegura.

PSC i ERC, disposats a parlar-ne

L’alcaldable dels comuns ha explicat en una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de TVE, que ja ha traslladat aquesta proposta a PSC i ERC, que s’han mostrat disposats a parlar-ne “amb recances“. Colau creu que “compartir l’alcaldia és un incentiu suficient perquè tothom té un moment per imprimir la seva línia, però també la manera de corresponsabilitzar-nos tots”. “Seria fallar a la ciutadania de Barcelona que les forces d’esquerres no es posessin d’acord“, ha conclòs.

Colau creu que aquesta fórmula és “pragmàtica i realista” i ofereix “incentius” a les tres formacions. Tot i que admet que socialistes i republicans han escoltat la proposta amb “discrepàncies mútues”, recorda que els resultats de les eleccions han estat molt ajustats. “S’han acabat aquelles majories absolutes. La política és això”, assegura. L’alcaldessa en funcions assegura que ara el que cal és “posar la ciutat per davant”. “M’és igual qui talli la cinta en la inauguració del tramvia per la Diagonal” i creu que l’important és “que es faci”.

Fonts d’ERC, però, han explicat a betevé que la proposta de Colau no ha estat consensuada i no ha arribat formalment a Ernest Maragall.

TriasxBCN critica aquest “pacte de perdedors”

La proposta de Colau ha rebut les crítiques del número tres de la llista de TriasxBCN, Jordi Martí Galbis. Recorda que Trias és el guanyador de les eleccions i qualifica la fórmula de la candidata dels comuns de “pacte de perdedors“.

Ernest Maragall, el primer

La proposta de Colau planteja que Ernest Maragall sigui l’alcalde durant el primer any de mandat. Creu que és positiu que comenci el republicà “per tota la trajectòria llarga que té” i també “per la formació política que representa i per la ciutat”. Després assumiria ella l’alcaldia el següent any i mig, i Jaume Collboni faria l’últim tram, un altre any i mig, a tocar de les eleccions municipals del 2027.

L’alcaldessa en funcions creu que ERC hauria de donar el pas i descartar l’acord amb Trias. “M’està dient que Maragall acabarà fent de tinent d’alcalde d’un govern convergent per tornar a posar una agenda neoliberal a la ciutat?”. Crec que s’ho han de plantejar .“Em consta que molta gent d’ERC voldria aquest pacte”, ha assegurat.

“Centrada en Barcelona”

Sobre el seu futur polític Ada Colau ha afirmat que en aquests moments està “centrada en Barcelona”. “Agafaré l’acta de regidora i estaré cada dia treballant per l’acord”. Ara bé, diu que si “es descarta del tot aquesta possibilitat, amb l’organització em plantejaré quin ha de ser el següent pas”. L’alcaldessa en funcions ha descartat formar part de cap llista electoral en unes futures eleccions autonòmiques.