L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al PDeCAT i a ERC “responsabilitat de govern” i que permetin l’aprovació dels pressupostos de l’Estat. Ho ha fet en l’acte “Ara és possible”, organitzat per Barcelona en Comú a la plaça d’Àngel Pestaña, a Nou Barris. Els comuns volen que els nous comptes serveixin per apujar els salaris i les pensions, regular els preus dels lloguers i congelar les tarifes del transport públic.

Acompanyada del líder de Podem a Espanya, Pablo Iglesias, Colau ha lamentat que els partits independentistes no vulguin parlar dels pressupostos perquè hi ha una “situació d’excepcionalitat”. Tot i això, creu que la gent treballadora no ha de pagar per la política “repressiva” de l’Estat i l’empresonament dels líders independentistes.

“Malgrat diferències, sempre hem denunciat la judicialització de la política. Però les classes populars que han patit les polítiques del PP no es mereixen pagar els plats trencats. Quina culpa en té la gent treballadora? Cap ni una. Qui governa a la Generalitat té responsabilitat de govern i ha de governar per a tots els catalans.”

En aquesta línia, Ada Colau ha tornat a destacar l’increment de recursos del govern municipal per garantir les escoles bressol o les polítiques d’habitatge. L’alcaldessa reitera que l’Ajuntament de Barcelona fa front a la crisi “en soledat” i que es troba en una “situació límit”. Per això, diu, la millor solució és l’aprovació dels pressupostos a tres bandes: a Madrid, a la Generalitat i a Barcelona.

Colau, a Pedro Sánchez: “No tiri la tovallola”

L’alcaldessa ha enviat un missatge al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Li ha demanat que “no tiri la tovallola dels pressupostos” perquè “es juguen la vida, els drets i les llibertats de milions de persones”. En aquesta línia, deixa clar que els comuns i les formacions que conformen Podem “batallaran fins a l’últim dia”. Per la seva banda, Pablo Iglesias demana al govern central que escolti i assumeixi el que passa a Catalunya. “S’ho ha de treballar”.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, assegura que el PDeCAT i el PSOE estan celebrant reunions bilaterals per tractar temes com la reforma laboral. “No entenem que es posin d’acord per aprovar decrets puntuals i no per aprovar una pressupostos que són bons per a tots”, ha dit després de la intervenció d’Ada Colau. Lamenta que la no aprovació dels comptes de l’estat només beneficiarà “Aznar, PP, Ciutadans i VOX“.

Iglesias: “Els pressupostos beneficien els catalans”

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha volgut preguntar als partits independentistes si té sentir aprovar els pressupostos amb els líders independentistes a la presó. “Potser és immoral parlar de diners quan tens gent a la presó”, s’ha respost ell mateix. Aquest escenari pot provocar que hi hagi eleccions anticipades, una situació que Pablo Iglesias no veu positiva en cap cas. “Si hi ha un nou govern, ens posarem una altra vegada a negociar uns pressupostos i parlar sobre com afrontar el problema català? Quin sentit té aspirar a tornar al mateix escenari que tenim avui?”

Pablo Iglesias ha llançat un avís: si hi ha eleccions anticipades, poden governar PP, Ciutadans i VOX en coalició. “Podem trobar-nos uns pressupostos per als bancs, per als defraudadors que aposten per les retallades i que poden portar els presos a altres presons, lluny de les seves famílies. Són capaços d’il·legalitzar partits polítics. En què es pot transformar aquest país? No els ho posem fàcil als enemics de la democràcia“, ha dit. En aquesta línia, el líder de Podem ha afirmat que els nous comptes beneficiarà la majoria dels ciutadans de Catalunya.

“Seran centenars de milers de catalans els que es beneficiaran de l’apujada del salari mínim. Milions de pensionistes es beneficiaran de la dignificació de les pensions. Desenes de milers d’aturats de més de 52 anys es beneficiaran del nou subsidi. Milers de dependents no reben cap prestació i la necessiten. La justícia fiscal beneficia molts ciutadans.”

Els comuns han apostat diverses vegades pel districte de Nou Barris per fer actes i mítings de partit. L’últim va ser el 17 de desembre del 2017, en plena campanya electoral del 21-D.

La precampanya es cola a l’acte

Precisament, el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ha fet referència al districte en un discurs marcat per un to de precampanya. Pisarello s’ha referit al candidat de Barcelona Capital Europea, Manuel Valls, com al representants de les elits i els rics: “No ens deixem enganyar, quan aquesta gent parla de seguretat està parlant de la seguretat d’uns pocs”, ha sentenciat.

Cs ja va anunciar que donaria suport a la candidatura de Valls i, precisament, el partit taronja ha guanyat les dues últimes eleccions autonòmiques a Nou Barris, el mateix districte que a les municipals va donar la victòria a Barcelona en Comú.