El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que l’executiu canviarà la llei perquè qui pagui l’impost de les hipoteques sigui la banca i no el client. La intenció, segons Sánchez, és que “mai més els espanyols no paguin aquest impost”.

El líder socialista ha explicat que aquesta modificació es farà mitjançant un reial decret llei que s’aprovarà aquest dijous en el Consell de Ministres i que es publicarà divendres al Butlletí Oficial de l’Estat. La norma, per tant, entraria en vigor dilluns. Tot i això, la tramitació d’un reial decret llei obliga portar-la, posteriorment, al Congrés, que l’haurà de ratificar. Sánchez s’ha mostrat confiat que obtindrà els suports necessaris.

L’anunci de l’executiu espanyol s’ha fet després de la incertesa generada pel Tribunal Suprem sobre qui havia de fer-se càrrec de l’impost. A mitjans d’octubre, l’alt tribunal va fer-lo recaure en els bancs, però la decisió va quedar en suspens 24 hores després, en espera de revisar-la per la repercussió econòmica i social. La decisió final, anunciada aquest dimarts, va tornar a repercutir l’impost en els clients.

El president espanyol ha dit que “respecta la tasca i la independència” judicials. Tot i això, considera que la situació que s’ha generat “no és positiva” per a cap dels actors implicats, ni per a la banca, ni per als jutges ni per als ciutadans.

Sánchez també ha anunciat que es crearà una autoritat independent per defensar els drets dels clients financers. Preguntat per si els bancs repercutiran l’impost als compradors per una altra via, el president espanyol ha apel·lat a la “responsabilitat” del sector financer: “Crec i espero que no”, ha dit.

Com afecatarà el canvi normatiu?

Sebastià Auger, portaveu de l’Associació Dret i Compromís -que defensa els drets dels clients d’entitats financeres, entre d’altres- afirma que les persones que estiguin a punt de signar una hipoteca tenen un mes per pagar l’impost i podran esperar a fer-lo efectiu quan el canvi de llei ja estigui en vigor, i per tant, l’escenari quedi clarificat. Per les persones que han signat hipoteques en els darrers quatre anys, Auger defensa que cal reclamar a Hisenda una devolució de l’impost el més aviat possible, perquè el tràmit estigui inicat abans que es publiqui la sentència del Suprem. Es tracta d’un tràmit “senzill, que es pot formalitzar en 24 o 48 hores”, segons l’entitat, i que donarà als damnificats més arguments per aconseguir una restitució de l’import.

L’associació Dret i Compromís també assegura que “tant bon punt es publiqui” la sentència del Suprem la recorreran davant del Tribunal Constitucional i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per reclamar que el canvi perquè l’impost el paguin els bancs es faci efectiu amb retroactivitat per a totes les hipoteques signades en els darrers quinze anys.