Ada Colau ha obert una consulta a les bases de Barcelona en Comú perquè triïn quin pacte de govern prefereixen per al ple d’investidura d’aquest dissabte. A sobre de la taula hi tenen dues opcions:

  • “Acord de govern entre BComú i PSC, amb Ada Colau d’alcaldessa
  • “Acord de govern entre ERC i BComú, amb Ernest Maragall d’alcalde

En una roda de premsa, la candidata a la reelecció ha assegurat que la direcció de BComú i ella mateixa “veiem com a millor proposta l’acord amb el PSC” i ho ha justificat perquè “l’important és l’alcaldia” per consolidar les polítiques començades en el darrer mandat.

La consulta estarà oberta a les bases dels comuns fins aquest divendres, a les 17 h. Colau ho ha explicat l’endemà que els comuns decidissin descartessin un tripartit d’esquerres amb ERC i el PSCdesprés de “constatar” que no era viable.

Colau accepta els vots de Valls

Per primera vegada, Ada Colau ha parlat obertament dels vots que li va oferir Manuel Valls (BCN Canvi – Cs) per mantenir-se a l’alcaldia i evitar que Ernest Maragall sigui el proper alcalde de Barcelona. La raó és que l’acord amb el PSC suma 18 regidors i, per tant, no arriba als 21 vots necessaris per a la majoria absoluta.

investidura Ada Colau

Davant d’aquest escenari, Colau ha admès que “és una qüestió que no ens agrada, inesperada i no volguda”, però ha assegurat que després del debat intern de la formació “hem arribat a la conclusió que no hem de renunciar a governar” i, per tant, accepta els vots de Manuel Valls.

Colau ha assegurat que aquests vots són “regalats i sense condicions” i per això ha advertit que “no modificaran cap de les nostres posicions”. Tot i així, la consulta a les bases de BComú no inclou cap referència a acceptar o no els vots de Valls. De fet, des d’ERC, Jordi Coronas ha dit que la pregunta hauria de ser “Valls sí o Valls no?”.

Qui vota en la consulta?

La decisió sobre el pacte d’investidura està en mans dels prop de 10.000 inscrits al registre de BComú, que s’anomena El Comú. Són els mateixos que el novembre del 2017 van decidir trencar l’acord de govern amb el PSC per l’aval dels socialistes al 155. Aleshores van votar 3.800 persones i el 54,2 % va optar per la ruptura amb el PSC. Ara hauran de decidir si reediten el pacte o bé trien ERC.