L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apressat els estats d’arreu del món a invertir més contra el canvi climàtic i a donar més competències a les ciutats perquè puguin fer més polítiques anticontaminació: “El moment és ara”, ha advertit. Colau ho ha dit en una entrevista a betevé, hores abans d’intervenir a la COP26, la cimera mundial contra el canvi climàtic que s’està fent a Glasgow.

Colau hi intervindrà com a alcaldessa, però també com a vicepresidenta europea de la xarxa de ciutats C40; és a dir, que serà la portaveu dels municipis d’Europa. L’alcaldessa ha explicat a betevé que moltes de les emissions contaminants es produeixen a les ciutats, “no perquè sigui culpa nostra, sinó perquè és on es concentra la majoria de població i d’activitat”, i per això instarà als estats que donin més eines als municipis.

“Si hi ha voluntat política, es pot actuar ara mateix”

Les ciutats estem fent molt i demostrem que si hi ha voluntat política es pot actuar ara mateix, però són els governs els qui han d’augmentar el pressupost de forma molt substantiva”, ha reblat l’alcaldessa. En clau barcelonina, Ada Colau ha exigit al govern de Pedro Sánchez que “les inversions pendents de Rodalies siguin realitat“, alhora que ha demanat a l’executiu de Pere Aragonès a fer “una aposta més important pel transport públic”.

Més enllà de fer aquesta petició, Colau també ha destacat les polítiques que estan fent ciutats com Barcelona, amb la creació de les superilles, la reducció del trànsit contaminant amb l’aplicació de la ZBE Barcelona, així com també l’aposta per Barcelona Energia (la comercialitzadora pública de llum) o el replantejament dels menús escolars amb una visió sostenible. L’alcaldessa també ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona estudiarà la instal·lació de molins de vent a Collserola per generar energia eòlica.