L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha arribat a Glasgow per participar en la cimera climàtica COP26. Ho fa liderant les ciutats europees que formen part del C40, la xarxa mundial de ciutats que lluiten contra l’emergència climàtica. A l’arribada, l’alcaldessa ha reclamat que els estats facilitin més competències i recursos a les ciutats perquè puguin combatre millor en canvi climàtic.

“Sempre ens topem que les grans competències regulatòries i els pressupostos els mouen els estats”, ha recordat Ada Colau, que ha subratllat que la dècada vinent és la més important per frenar els efectes del canvi climàtic. “Som la generació que té la responsabilitat de frenar el desastre absolut i hem d’actuar des de la cooperació”, ha assegurat.

Reduir a la meitat les emissions de CO2 el 2030, l’objectiu a curt termini

Per això, l’alcaldessa ha reclamat centrar els esforços a reduir a la meitat les emissions de CO2 el 2030, pas indispensable, ha dit, per arribar al 2050 amb zero emissions. Aquesta serà una de les qüestions principals que plantejaran a la cimera, juntament amb el fet que aquesta transició es faci amb justícia climàtica, “amb polítiques socials i justícia social”.

Colau ha arribat a la ciutat escocesa en tren provinent de Londres acompanyada de l’alcalde de la capital anglesa, Sadiq Kahn, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. De fet, tots tres compareixeran aquest dimecres a la cimera per defensar el paper cabdal que tenen les ciutats en la lluita contra l’emergència climàtica.

Ada Colau i Anne Hidelgo a l’arribada a Glasgow

Les superilles, “un model de referència”

L’alcaldessa ha posat d’exemple el fallit projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat d’allò que no s’ha de fer en el moment d’emergència climàtica actual. Ha recordat que la xarxa de Rodalies té més del doble d’usuaris que l’aeroport i està infrafinançada. Sobre Barcelona, ha destacat projectes com les superilles, que, diu, s’ha convertit en “un model de referència” i el desplegament de la xarxa de carrils bici.

La COP26 arrenca amb poques expectatives

Prop de 200 països participen aquests dies en la COP26, la més important del món pel que fa a l’emergència climàtica. Els estats hauran d’actualitzar els seus compromisos per combatre l’escalfament global i per assolir l’objectiu marcat als Acords de París. És a dir, no sobrepassar els 1,5 graus d’escalfament del planeta.

Més de 120 líders de tot el món es reuneixen aquest dilluns i dimarts. El president dels Estats Units, Joe Biden; el president francès, Emmanuel Macron, o la cancellera alemanya, Angela Merkel, són alguns dels dirigents que intervenen a la cimera, però hi ha grans absències com la del president rus, Vladímir Putin, o el president xinès, Xi Jinping. Això, sumat a l’acord de mínims del darrer G-20 per retallar emissions contaminants, han rebaixat les expectatives d’aquesta trobada.

Pedro Sánchez promet 1.350 milions anuals

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha estat un dels primers líders a intervenir a la cimera. S’ha compromès a augmentar un 50 % la contribució d’Espanya al finançament climàtic a partir del 2025. D’aquesta manera, ha assegurat que el seu compromís és assolir els 1.350 milions d’euros anuals en aportacions per al fons verd destinat a països en desenvolupament.