L’alcaldessa, Ada Colau, aposta perquè l’Ajuntament de Barcelona aprovi presentar una denúncia a la fiscalia pel cas d’espionatge del CNI durant les negociacions per formar govern el 2019, conegut com a Barcelonagate. “Podria ser la fórmula més efectiva”, ha dit Colau en una entrevista a RAC1 després de parlar amb els serveis jurídics del consistori. L’alcaldessa ha recordat que el Parlament també va optar per aquesta via per al Catalangate.

Colau ha afegit que a la cambra catalana hi va haver un “ampli consens” amb els grups independentistes, els comuns i també el PSC per presentar aquesta denúncia. Per això, ha dit que portarà aquesta opció a la Junta de Portaveus per “replicar la fórmula del Parlament”. L’alcaldessa ha reiterat que el cas d’espionatge que afecta un intermediari que hi havia entre ERC i BComú “és un fet greu”, però ha admès que no sap a qui li van punxar el telèfon.

Reclama a Maragall que es disculpi

Ada Colau ha reiterat a l’entrevista la petició perquè el líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, es disculpi per haver-li atribuït connivència amb l’espionatge. L’alcaldessa ha recordat que en l’últim ple els comuns i ERC van presentar una proposta conjunta per denunciar el Catalangate, i “ara, de cop, diu una cosa falsa; trobo que és greu i si es va precipitar, que ho reconegui i demani disculpes”. Tot i això, ha dit que vol mirar endavant perquè durant tres anys “hem fet molts acords”.

En una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, aquest dimecres Maragall va dir que no li deu cap disculpa a Colau perquè “mai no he dit que els comuns hagin tingut responsabilitat ni participació en l’espionatge”. Pel que fa a l’entrevista de Manuel Valls a ‘La Vanguardia’, en què nega una operació d’Estat per fer Colau alcaldessa i afirma que va actuar lliurement, Colau ha reiterat que no hi va haver cap pacte amb ell i que “va prendre la decisió sense intercedir en el govern”.

Serà candidata?

Després que el Plenari de BComú demanés a Colau que repetís com a candidata per tercera vegada a les municipals de l’any que ve, l’alcaldessa no ha volgut donar la resposta oficial a l’entrevista. “He de ser respectuosa; parlaré amb l’organització aquests dies i ho comunicarem”, ha dit Colau. El codi ètic de BComú fixa un límit de dos mandats, però inclou una excepció per a un tercer mandat si el Plenari de la formació ho avala.