El president del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall, considera que no li deu cap disculpa a Colau: “Mai he dit el que ella diu que he dit. No és un malentès. Hi ha una interpretació esbiaixada que vol crear problemes entre nosaltres”. En una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé, Maragall ha reiterat que “mai he dit que els comuns hagin tingut responsabilitat ni participació en l’espionatge”. “Els comuns s’han quedat instal·lats en la interpretació de les meves paraules”.

El que sí que ha recriminat el líder republicà és la “coincidència en el temps” de l’espionatge “ordenat per l’Estat” i l’acord que va fer possible la investidura d’Ada Colau com a alcaldessa. Maragall ha sentenciat que, “tot i que té legitimitat buscar una suma, això no ho fa menys criticable. Hi havia alternatives més coherents”, ha afegit.

Segons Maragall, tot plegat va desembocar “en un resultat polític concret de suport a una opció perquè no hi hagués alcalde independentista”. És en aquest punt en què Maragall ha assenyalat la responsabilitat del govern socialista, “que va prendre decisions d’intervenció en un procés electoral obert”. Aquest dilluns el republicà ja havia apuntat a Colau com a “beneficiària indirecta” de l’espionatge a un negociador d’ERC després de les eleccions municipals del 2019 i al socialista Jaume Collboni com a “beneficiari directe.”

Maragall, a Colau: “Li demano corresponsabilitat per esclarir què ha passat”

Sobre si tot plegat pot deteriorar les relacions amb els comuns, Maragall ha confiat que no sigui així i ha demanat “corresponsabilitat a Colau per esclarir i decidir quines accions emprendre com a institució”. De fet Colau ja ha anunciat que els serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona estan estudiant “la millor manera per personar-nos en la causa”. L’alcaldessa ho ha justificat perquè se sàpiga tota la veritat i se’n puguin demanar responsabilitats. Maragall ha valorat aquesta decisió i ha dit que li farà costat.

“L’únic que ha tingut dubtes he estat jo mateix”

El proper 28 de maig es confirmarà que Ernest Maragall serà de nou el candidat d’Esquerra Republicana a les municipals perquè no s’ha presentat cap altra candidatura. Tot i així Maragall ha reconegut que en el moment de prendre la decisió de presentar-se va dubtar: “L’únic que ha tingut dubtes he estat jo mateix”. Entre altres arguments ha esgrimit el factor de l’edat: “És bo que tots ens posem en dubte”. Aquests recels ja els ha superat: “Em sento amb energia i capacitat. M’ho prenc amb il·lusió i confiança en mi mateix”.