El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) ha arribat al rècord històric d’activitat. El 2021 va actuar, de mitjana, en una emergència cada 34 hores a Barcelona i 24 municipis més de l’àrea metropolitana. En nombres absoluts, el servei va intervenir en 254 situacions, que va suposar atendre 2.134 persones. L’Ajuntament atribueix el pic de feina al CUESB, sobretot a les conseqüències socials i econòmiques de la crisi de la covid-19 i l’èxode per la guerra a Ucraïna.

El balanç de l’any passat queda per sobre de les xifres d’activitat del servei del 2020, quan va esclatar la pandèmia. Aquell any, el centre va ser present en 224 emergències, amb 1.353 persones implicades. En aquests casos, la intervenció del CUESB se centra a oferir atenció psicosocial immediata a les víctimes d’una situació sobrevinguda, com ara una mort sobtada, un incendi, un esfondrament o un suïcidi.

Els atemptats del 17-A van ser un punt d’inflexió: les emergències han passat de ser de dos dies a ser de llarga durada. Després va arribar la covid i la guerra Urcraïna, que afecten moltíssimes víctimes amb efectes que perduren
Mont Rovira, directora CUESB

Emergències amb més afectats i més duradores

La directora del CUESB, Mont Rovira, ha explicat que des del 2017 que les atencions de les emergències s’han allargat. Si bé estaven acostumats a fer acompanyaments de dos o tres dies, “els atemptats del 17-A van ser un punt d’inflexió, perquè va ser un cas de calamitat pública en què es va haver s’actuar més enllà dels afectats i els nuclis familiars“. Van fer acompanyament a nivell comunitari. Després, amb la pandèmia de la covid-19 i més tard amb l’èxode de la guerra a Ucraïna “s’ha consolidat el treball d’emergències amb més persones afectades i de més llarga durada.”

Un desnonament, gent gran abandonada o caigudes en domicili cada 15 minuts

Una altra de les tasques del centre és donar suport als diferents serveis socials i assistir afectats, per exemple, en casos de desnonament i abandonament o maltractament de gent gran, entre d’altres. En aquesta vessant de la feina del CUESB, les dades també són rellevants: el 2021 va participar en una urgència cada quart d’hora; és a dir, un total de 34.488 urgències amb 35.584 persones implicades. El 2020 va ser de 27.817 situacions i 25.148 ciutadans.

unitat mòbil CUESB
Nova unitat mòbil del CUESB per atendre víctimes d’emergències amb privacitat. (ACN)

A banda de la crisi de la covid-19, el consistori també assumeix que l’increment d’actuacions té a veure amb una millor coordinació amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, així com un major coneixement del CUESB dins la xarxa de recursos d’atenció a les persones. L’Ajuntament ressalta, a més, que el 2020 es va augmentar el pressupost i la plantilla, que va passar de 70 a 93 professionals, i es disposa d’un vehicle nou que funciona com a oficina mòbil d’intervenció ràpida.